Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борис Христов с голямата литературна награда “Перото”

[post-views]

Nagrada PerotoНосител на Голямата награда на Литературен клуб “Перото” стана поетът Борис Христов. Церемонията по връчването на първите литературни награди “Перото” се състоя в НДК. С цитат от „Книга на мълчанието“ отличието обяви директорът на НДК Мирослав Боршош. От името на поета наградата получиха арх. Стефан Добрев и Йонко Йончев от издателство “Рива” – близък съратник на поета. 
Отличието за детска литература” бе присъдено на Юлия Спиридонова-Юлка за книгата си “Бъди ми приятел”. В категорията “поезия”, въпреки че е член на Консултативния съвет на клуба,  отличието бе присъдено на Ани Илков за “Подготовка за напускане на сърцето”. Приз за преводач получи българистката Анджела Родел, а Катерина Хапсали отнесе наградата за романа на годината с книгата си “Гръцко кафе”.
Призовете в различните категории бяха връчени от световната писателка Маргарет Мацантини, заместник- изпълнителния директор на Федерацията на европейските издатели Енрико Турин, авторът на наградата проф. Емил Попов и от директора на Национален център за книгата (НЦК) Светлозар Желев.

Boris HristovБорис Христов завършва българска филология във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий“ (1970). Работи като учител в Перник (1971-1972), като журналист и редактор. Автор е на книгите “Вечерен тромпет” (1977;1979), “Честен кръст” (1982), “Бащата на яйцето” (1987), “Думи и графити” (1991; 2002), “Крилете на вестителя” (1991), “Смъртни петна” (1991), “Поезия” (2004),  “Спомени за хора, камъни и риби” (2013), “Книга на мълчанието” (2014) и др., както и на множество сценарии за филми. Негови стихове са преведени на английски, немски, рускии и италиански. Носител на Голямата награда на СУ “

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани