Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военнотранспортните органи навършиха 108 години

[post-views]

Voenen kamion na vlakНа 12 ноември Военнотранспортните органи на Българската армия честват своята 108-а годишнина. Празничната програма започна с Приемане на строя на военно формирование 54300 и подчинените групи за контрол на придвижването в района на Илиянци  от началника на сектор „Придвижване и транспорт” полковник Георги Христов. След което слово произнесе началникът на военното формирование подполковник Калин Гайдаров. Бяха връчени грамоти  на военнослужещи и цивилни служители.

Официалната част на програмата за празника приключи с тържествен водосвет за благославяне на личния състав и тържествен марш. Тържествената част се състоя в голямата зала на Централния военен клуб, в който след приветствие от заместник-командващия на СКС генерал майор Златко Златев военнослужещите, ветераните, запасните, резервистите от някогашните транспортни войски и гостите на мероприятието се насладиха на тържествения концерт по повод празника.

Кратката историческа справка сочи, че с Указ №190 от 31 декември 1907 г. на княз Фердинанд и заповед №446 на военното ведомство от 12 ноември 1907 г. в Оперативното отделение на щаба на армията е разкрита секция „Военни съобщения“.

Това е годината, в която е създадена структурата към щаба на войската, която координира и организира превозването на войски и товари. През 1997 година 12 ноември е обявен за празник на военнотранспортните органи на Българската армия със заповед на началника на Генералния щаб на Българската армия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Избрани