Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Операта открива сезона с нов български балет

[post-views]

BaletПо думите на Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балета в Софийската опера, трупата ще открие този сезон с родна премиера – „Българска токата” по музика на Васил Казанджиев и Димитър Ненов. Преди време тя се обръща към композитора акад. Васил Казанджиев и го моли да й предложи музика за българска балетна постановка. Класикът я насочва към произведенията си: „Картини от България” („Рилският манастир”, „Гайди”, „Полегнала е Тодора”, „Кукерски танц”), „Дивертименто” и „Токата”, а също така и „Скици” и „Токата” от Димитър Ненов. 
По тази музика Кръстева кани талантливата хореографка Мила Искренова да постави балет. Хореографката приема предизвикателството – без да се опира на литературен разказ или либрето, тя превръща музиката на Казанджиев и Ненов в цветни петна на сцената. Чрез мултимедията представата става още по-ярка. Вдъхновяват я „Картини от една изложба” на Мусоргски и „Пролетно тайнство” на Стравински. Искренова не показва своето внушение чрез конкретни герои и събития, а хореографията й търси висок градус на чувственост и сливане с общността. Само там – според нея – отделната личност намира истински себе си. Ето думите на Мила Искренова: „Не съм правила постановка за „надличностни“ проблеми. Като заклет индивидуалист и екзистенциалист съм подминавала проблемите на общността със смирение.
Но ето, че случаят ме изправи пред възможността да се концентрирам в сферата на общността и открих, че не е възможно да говориш за „общност“, ако не говориш за себе си. Няма общност, ако няма индивид, ако няма индивидуалност, достигнала до нивото на общността, до нивото, от което вижда себе си през общност…”
Сценографията е поверена на Цвета Богданова. Действието протича върху фона на стари архивни снимки, носещи внушението на родовата памет и българското самосъзнание. 
През юни 2016 г.  любителите на балетното изкуство ще видят още една премиера – „Жар птица” и „Петрушка” на Игор Стравински, чийто хореограф ще бъде Андрис Лиепа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани