Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Положиха нови гилзи с пръст в Алеята на победите

[post-views]

Aleq na pobedataПочетна рота гвардейци положи гилзи с пръст от бойните полета на Българската армия в Алеята на победите на Военна академия по случай 130-ата годишнина от Сръбско-българската война на 12 ноември. Гости на церемонията бяха народният представител от 43-ото Народно събрание Ирена Соколова, кметът на Радомир Пламен Алексиев, генерал-майор Златко Златев, зам.-командващ на Съвместното командване на силите, бригаден генерал Калин Кузманов, директор на Дирекция „Стратегическо планиране“, полковник Йордан Божилов, директор на Дирекция „Сигурност на информацията“, Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната, преставители на военно-патриотични организации и висши учебни заведения. 

Строя прие началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев. Той поздрави военнослужещите по случай 130-ата годишнина от славните победи по бойните полета на Пирот, Мека Црев, Цариброд, Видин, Гургулят и Сливница.

„В резултат на Руско-турската война от 1877-1878 е възстановена българската държавност. Радостта на народа обаче е твърде краткотрайна. На Берлинския конгрес едва възродилата се държава бива брутално разпокъсана. Македонските и тракийските българи са върнати под османски ярем. Румъния е компенсирана с българските територии от Северна Добруджа. От остатъците на българското племе са формирани две изкуствени образувания – Княжество България и Източна Румелия, поставени в зависимост от Високата порта. Българският народ категорично отказва да се примири с тази колосална несправедливост на великите сили и разгръща мощно съединистко движение, което на 6 септември 1885 г. се увенчава със закономерен успех. С манифест на княз Александър Батенберг българите са уведомени, че жителите на т. нар. Източна Румелия след свалянето на тамошното досегашно правителство вече са свободни, на историческата сцена се изправя снагата на Обединена България“, каза в словото си генерал-майор Дочев и в кратка историческа справка разкри хода на Сръбско-българската война, който повиши авторитета на нашата млада армия и нареди България в лоното на европейските държави.

След тържествената церемония бе отслужена панихида в памет на жертвите в параклиса на академията „Светите архангели“, проведе се юбилейна конференция в аулата на висшето учебно заведение, а по-късно вечерта в гр. Радомир бе отдадена почит към поручик Константин Цанков.

Сръбско-българската война започва на 14 ноември (2 ноември стар стил) 1885 г., когато Сърбия, недоволна от осъщественото Съединение на Княжество България с Източна Румелия, обявява война на България. Българската победа в тази кратка война, наричана още „Войната, в която капитаните побеждават генералите“, е предпоставка за международното признаване на Съединението на Княжеството с Източна Румелия.

С полагането на гилзи от снаряди с пръст от бойните полета на Българската армия Военна академия спазва традицията в Алеята на победите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани