Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

5 заглавия от “Киномания” предложени за призовете на Европейската академия

[post-views]

Poster film MladostЕвропейската филмова академия тази година ще връчи своите все по-престижни награди на церемония в Берлин. Бяха обявени номинациите във всички категории. Някои от най-силните европейски филми на 2015-а ще бъдат показани в програмата на Киномания 2015 (12-29 ноември): „Младост”, „Моята майка”, „Съвсем нов завет”, „45 години” и „Казвам се Самба”.
Безспорният шедьовър на годината – новият филм на Паоло Сорентино “Младост”, е с най-много номинации – в 5 категории: за най-добър филм, режисура, актьор на Майкъл Кейн, актриса на Рейчъл Вайс и сценарий.
Майсторският и затрогващ филм на Нани Морети “Моята майка” е сред фаворитите за режисура и актриса на Маргерита Буй.
Феноменалният хит “Съвсем Нов завет” е номиниран за най-добра комедия.
Някои от наградите бяха обявени предварително, без номинации, и именно “Съвсем Нов завет” е отличен за сценографската работа на Силви Олив с мотивация на журито: “Дизайнът следва сюжета по красив, забавен и артистичен начин, съчетавайки реалното и сюрреалното с иронична фантазия”.
Британската легенда Шарлот Рамплинг и партньорът и Том Кортни, които вече имат отличието “Сребърна мечка” на Берлинале за ролите си в “45 години”, сега отново са номинирани. Филмът е кандидат и за сценарий, а Рамплинг ще получи и Наградата на Европейската филмова академия за цялостно творчество.
В програмата на Киномания 2015 сред фаворитите за Наградата на публиката е и френския хит “Казвам се Самба” на режисьорите Ерик Толедано и Оливие Накаш, които с предишния си филм „Недосегаемите” превърнаха чернокожия актьор Омар Си в световна звезда. В новия им филм на Си партнират Шарлот Рамплинг и Тахар Рахим. При все, че е с диалог на френски език, “Съвсем Нов завет” на Жако ван Дормел е и белгийското предложение за номинация за “Оскар”.
Програмата улучва още един националeн фаворит – руското предложение за номинация за “Оскар” е екранизацията на Никита Михалков по Иван Бунин “Слънчев удар”. 
Киномания 2015 започна снощи и ще продължи до 29 ноември. Фестивалът ще предложи на феновете си най-качествените нови филми от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и “златни класики” в памет на велики режисьори и звезди. По традиция ще бъдат представени наградените ленти от тазгодишните световни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани