Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Масови арести във Франция след атентатите в Париж

[post-views]

Масови спец акции във Франция в отговор на атентатите в Париж. Френските властите съобщиха, че в близо 170-те операции из цялата страната са задържани 23 души и са конфискували голямо количество оръжия. Белгийската полиция също проведе спец операция в брюкселското предградие Моленбек, където се предполага, че са били организирали атентатите. От офиса на главния прокурор на Белгия съобщиха, че акцията е завършила без арести.
Малко след операциите на територията на Франция министър председателят на републиката Манюел Вал обяви, че опасността от нови терористични нападения не е отминала. По думите му в момента се планират и вече са планирани нови терористични операции, както срещу Франция, така и срещу други европейски държави.
Манюел Вал  допълни, че Франция продължи да живее с опасността от нови нападения, и хората трябва да се подготвени за тях. Междувременно френските власти идентифицираха още два от нападателите в Париж. Сред тях са 28 годишният Сами Амимур, който е участвал в атака срещу концертната зала Батаклан, при която загинаха 89 души. За него се знае, че в миналото е бил обвиняван в тероризъм.
Вторият идентифициран има сирийски паспорт на името на 25-годишния Ахмад Ал Мохамад. Той е един от атентаторите, които се самовзривиха на входа на стадион „Стад дьо Франс”. До този момент са идентифицирани петима от терористите. Основната версия е, че атаките в Париж са участвали осем души, като единият от тях Абдеслам Салах е успял да избяга.
През деня беше съобщено, че е задържан при спец акция на белгийската полиция в брюкселското предградие Моленбек. В последствие информацията беше опровергана от белгийските власти. Брюксел определи като не потвърдени слухове и другата информация, че предполагаемият организатор на атентатите е 27-годишният Абделхамид Абауд, който е с белгийско гражданство, но се намира в Сирия.
Франция отговори на атентати в Париж, при които загинаха най-малко 129 души, а повече от 350 ранени с масирани въздушни удари по цели на Ислямска държава в Сирия,  след като организацията пое отговорността за нападенията.
По данни на военните френските самолети са унищожили командни центрове и складове с муниции в сирийския град Ракка – смятан за столицата джихадистите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани