Информационен център на Министерство на oтбраната

Лидерите от Г20 обединяват усилията си срещу ИДИЛ

g20_turciqЛидерите от Г20 се споразумяха да засилят сътрудничеството си в борбата срещу тероризма. Форумът в турския град Анталия беше посветен на възстановяването на глобалната икономика, но след атентатите в Париж фокусът на разговорите беше поставен върху проблемите за глобалната сигурност.
С декларация лидерите на 20 -те най-развити страни в света се споразумяха да увеличат сътрудничеството си в подобряване на гранична сигурност, безопасността на цивилната авиация, споделяне на информация за хора, заподозрени в тероризъм, както и замразяването на техните авоари. В декларацията се изтъква, че тероризмът не трябва да се свързва с определен район, националност или етническа принадлежност. Президентът на Съединените щати Барак Обама обяви, че страната му подкрепя създаването на широка коалиция и ще остане тясно ангажира във войната срещу ИДИЛ. Той обаче отхвърли всяка вероятност да оторизира сухопътна операция срещу тях.
За руския президент Владимир Путин най-важно е да се пресекат каналите за финансиране на ИДИЛ.
В същото време джихадистикото движение ИДИЛ отправи нови заплахи, като предупреди, че всяка държава, участваща в операциите срещу тях, ще бъде сполетяна от съдбата на Франция.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top