Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Москва потвърди – катастрофата с руския лайнер в Египет e терористичен акт

[post-views]

Samolet ruski chastРуският пътнически самолет, който се разби в края на миналия месец в Египет е бил свален от бомба на борда. Това е заключението руската федерална служба за сигурност за трагедията, при която загинаха 224-ма души, по-голямата част, от които руски туристи.  
Великобритания и САЩ първи алармираха, че има голяма вероятност разбилият се в Египет самолет да е свален от бомба на борда. До този момент Москва отказваше да потвърди версията за терористичен акт, докато не приключи окончателното разследване. Руските следователи съобщиха, че са открили следи от експлозив както по останките на самолета, така и по личните вещи на пътниците. Началникът на руската федерална служба за сигурност Алексадър Бортников заяви, че става въпрос за самоделна бомба. Именно експлозията е причината самолетът да се разпадне във въздуха. Москва обяви награда от 50 милиона долара за информация, която може да доведе до задържането на отговорните.
Путин допълни, че е наредил на спец службите да открият виновните и ги предупреди, че няма да могат да се измъкнат независимо, в коя точка на света се крият. Руският президент допълни, че в отговор на този терористичен акт Москва ще увеличи значително военните си операции срещу терористите в Сирия. Симпатизираща на ИДИЛ египетска исямистка групировка пое отговорността за свалянето на самолета. Според запознати с разследването египетските власти са задържали двама служители на летището в египетския курорт Шар мел Шейх, от където излетя руският самолет. Предполага се, че те са поставили бомбата. Кайро отказва да потвърди официално информацията, докато не приключи разследването.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани