Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

franciq_policiqФренската полиция извърши специална акция в предградието на Париж „Сент Дени“, съобщи Би Би Си.
Очевидци казват, че там има размяна на огън и един от полицаите е ранен. Смята се, че основна цел на операцията е 28-годишния Абделхамид Абауд , който се счита за организатор на атаките в Париж от 13-ти ноември, в рамките на които загинаха 129 души. Улиците са блокирани. Счита се, че поне няколко заподозрени са обградени в апартамент от 9-етажна сграда.
Има информации, че притиснатите заподозрени са заплашили, че са готови да се самоубият. Смята се, че обградени са 4-ма или 5-ма заподозрени. Акцията продължава вече 4 часа.  В момента части от армията навлизат в зоната. На място вече се намират 50 военни. Над квартала кръжи хеликоптер. До 8:30 сутринта нямаше официална информация от френските власти.  Рано сутринта е имало взривове от ръчни гранати. 18-ти парижки район, където вчера бе открит един от автомобилите на извършителите на атентатите, се намира в близост до „Сент Дени“. В този район преди имаше бунтове на имигранти, заради социалната неравнопоставеност във Франция.
Вече се появиха информации, че полицията е проникнала в апартамента, като има поне две или три жертви. Трима полицаи са ранени. Чула се е експлозия на мястото на събитието, като се смята, че жена камикадзе се е взривила по време на щурма на полицията. Френските власти не дават официална информация по случая.  Според информация от 9:00 ч.на радио Europe 1 акцията вече е приключила. В района се извършват серия от обиски. Смята се, че в сградата се е укривал и 8-ия човек, който е участвал в атентатите в Париж – 26-годишният Салах Абдеслам.
Преди минути голяма група полицаи от специалните части са започнали да се придвижват в района. Счита се, че скоро е имало фалшив телефонен сигнал за още нередности в района, което е всяло допълнителна истерия.
По последна информация щурмувани са били два апартамента. В единия апартамент са се взривили две камикадзета, а един човек е бил задържан. В другия апартамент са били задържани трима души. Към момента в района пристигат още подкрепления от тежковъоръжени полицаи и военни. 
Вече бе опровергана информацията на радио Europe 1, че акцията е била приключена.
В Елисейския дворец вече са се събрали френският вътрешен министър Бернар Казньов и френският премиер Манюел Валс. Те са свикани на спешна среща с президента Франсоа Оланд,по повод полицейската акция.
По последна информация акцията е насочена срещу втора група от терористи, която не е успяла да извърши допълнителни удари в Париж в петък. Според съобщение на главния прокурор на Франция жена, която е била блокирана в един от апартаментите се е взривила по време на щурма на полицията. Двама души са загинали. Мъж и жена са арестувани от съседния апартамент. Според френското издание Le Mond загиналите са 3-ма.  Струпване на военни части има и на северната гара Nord. Министърът на правосъдието Кристиан Трубия обяви, че операцията върви към своя край, но няма подобни индикации. 
Преди 30 минути министърът на правосъдието Кристиан Тобира обяви, че операцията върви към своя край, но няма подобни индикации. 
Информациите в медиите са различни. Някои твърдят, че загинала е само жената – камикадзе, а други твърдят, че убити са трима души. Няма опасност за живота на ранените френски полицаи. 
Френски съдебни полицейски източници са потвърдили информацията във френските медии , че акцията е целяла залавянето на  Абделхамид Абуд.
Според последна потвърдена информация има четирима арестувани. Един от апартаментите все още не се счита за неутрализиран. Полицията има съмнения, че вътре има още хора. За това и блокадата продължава. Сред задържаните не е 28-годишният Абделхамид Абуд, който бе основната цел на акцията. 
В 10:55 френските медии съобщиха за още изстрели на мястото на акцията. Счита се, че има поне още един барикадирал се в един от обсадените апартаменти. 

източник: www.fakti.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани