Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спецакция в „Сен Дени”

[post-views]

policiq_franciqФренската полиция проведе мащабна спец операция в парижкото предградие „Сен Дени” по залавянето на предполагаемия организатор на атентатите Париж Абделсахим Абауд. Операцията завърши с двама убити предполагаеми терористи и седем задържани. Повече по водещата новина – в следващото видео.
Операцията започна в ранните часове на деня. Десетки полицаи и войници щурмуваха сграда в парижкото предградие Сен Дени. След седем часа на тежки престрелки и експлозии акцията приключи.
Равносметката от нея: двама убити предполагаеми терористи, като единият от тях е жена, самовзривила се в самото начало на операцията. Другият е загинал при престрелка с полицията.Под въпрос остава съдбата на случайния минувач, който според някои агенции е загинал при стрелбата, а според други е  тежко ранен.
Френската полицията обяви, че е задържала седем души. Петима от тях са били в щурмувания апартамент, като другите двама задържани са негови собственици. Уточнява се тяхната самоличност, както и дали имат връзки с атентатите в Париж от фаталния петък 13-ти.
След края на операцията френският вътрешен министър Бернар Казньов благодари за куража на униформените служители.
С напредването на деня стана ясно, че цел на операцията е било задържането на Абделхамид Абауд .За 27 годишният мароканец с белгийско гражданство се смята, за организатор на атентатите в Париж. Появиха се спекулации, че един от убитите терористи е именно той.
Главният прокурор на Франция  Франсоа Молен заяви, че акцията е започнала след сигнал, че именно Абделхамид Абауд се укрива  в Сен Дени, а не както се предполагаше в Сирия.
Междувременно френските власти обявиха, че са идентифицирали всички 129 жертви от атентатите на 13-ти ноември.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани