Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брюксел: Предстоят промени в Шенген

[post-views]

BrjukselЕвропейската комисия ще направи преглед на системата на функциониране на Шенгенското пространство, по-специално в областта на обмена на информация между полицейските, имиграционните и граничните структури на общността, за да се гарантира стриктното прилагане на ограниченията за влизане в ЕС. Това заяви европейският комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданство Димитрис Аврамопулос. Бежанската криза показа, че системата на напълно отворени граници не функционира добре. Най-силното потвърждение за това бяха атентатите в Париж.
Френските власти предполагат, че поне един от терористите е минал бързо външната граница на ЕС в Гърция, до Франция, възползвайки се от системата за нелегален трафик на емигранти и отворените граници в Шегенското пространство.
„Европейският съюз се нуждае от легални имигранти“, коментира от своя страна комисарят по външните работи в ЕС, Федерика Могерини.  „Ние трябва да работим по въпроса за миграцията – законна и незаконна. Трябва да подкрепяме мобилността на имигрантите заради нашите демографски и икономически потребности“, заяви Могерини в реч пред Европейския парламент в Брюксел.
Междувременно холандските власти разглеждат възможността да създадат нова зона на пограничен контрол в сътрудничество с неголяма група европейски държави, която да функционира по подобен на Шенген начин, съобщи ТАСС. Правителството е провело редица обсъждания по въпроса. Външните граници на новата зона ще се охраняват, а за предотвратяването на влизането в страната на искащи убежище без паспорт ще бъде въведен контрол. Предполага се, че в новата зона ще влязат Белгия, Холандия, Люксембург, Германия и Австрия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани