Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

anna_nemcova
Анна Немцова
Две седмици трябваха на руските агенции за сигурност да открият това, което според тях е ясно доказателство за бомба на „Ислямска държава“ (ИД) на борда на „Метроджет“.
Няколко часа, след като Владимир Путин и Барак Обама си стиснаха ръцете в Турция и обсъдиха възможен съвместен отговор на кризата в Сирия, Путин пристигна в кабинета си в Кремъл и седна заедно с членовете на своя Съвет за сигурност в четвъртък. Директорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников докладва на Путин, че ФСБ е открила останки от взривно вещество по части от самолета „Еърбъс А-321“ и в багажа на пътниците.
Седналите на масата, сред които самият Путин, военният министър Сергей Шойгу, шефът на генщаба Валерий Герасимов, външният министър Сергей Лавров и директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) Михаил Фрадков изглеждаха трагично.
„Изследванията показаха, че по всички тези предмети има останки от експлозиви чуждо производство“, каза Бортников, като допълни, че ще има награда от 50 милиона долара за информация за организаторите на терористичната атака. (Твърди се, че египетските власти арестували същия ден двама души от персонала на летището в Шарл ел Шейх.)
Кремъл последен от всички заяви, че има терористична атака срещу руския самолет. Изявленията на британското правителство и служители на американското разузнаване бяха отхвърлени от руските официални представители като твърде прибързани и некомпетентни. Само преди седмица Путин поиска от Запада да спре да прави заключения за бомба на борда.
„Кремъл отложи огласяването на новината за експлозивите, колкото можеше, тъй като тя бе в крайна сметка неуместна и неприятна. На практика за първи път в путинска Русия някой взриви самолет извън пределите на страната“, каза пред „Дейли бийст“ Владимир Рижков – политически анализатор и професор във Висшето икономическо училище.
Във вторник мнозина в Русия се чудеха защо на Путин му е било необходимо толкова дълго време да потвърди, че терористи са свалили самолета. Освен това – кой трябва да бъде обвинен за тази атака? Руски независими наблюдатели намекваха, че Кремъл чака най-подходящия момент, за да съобщи на руснаците кошмарната новина за бомбата. Тя бе предадена тази седмица в пакет със съобщения, че Путин е важен международен играч и че Русия помага на „некадърния“ Запад в глобалната война с терора.
Рижков смятал, че преди ударите в Сирия Кремъл и най-вече членовете на Съвета за сигурност би трябвало да анализират всички възможни рискове и заплахи за руския народ в региона. Някои експерти намекнаха, че Кремъл умишлено отложил огласяването на новината за бомбата на борда. Срещата във вторник в Кремъл, предавана по руската телевизия, „идеално се вписва в тенденцията от последните няколко дни“, каза пред „Газета.Ру“ Фьодор Лукянов – председател на Съвета за външна и отбранителна политика. Изглежда, руският лидер отново е изчислил всяка стъпка и обществената реакция.
Във вторник вечерта Путин пристигна във военното министерство, за да обяви, че новият руски план е да удвои броя на въздушните удари в Сирия. (Бомбардировачи с голям обсег вече бяха ударили цели в Сирия в най-интензивните от десетилетия насам бомбардировки.) Руският президент нареди също така на руския флот да работи с Франция по съвместни военни и разузнавателни операции.
„Като изпълнявате военни мисии в Сирия, вие пазите Русия и нейните граждани“, каза Путин на командирите от военното министерство. „Нашата въздушна кампания в Сирия трябва не само да продължи, но и да бъде усилена така, че престъпниците да разберат, че възмездието е неизбежно.“
Изглежда обаче, че малцина в Москва са съгласни с Путин. Във вторник сутринта радио „Ехото на Москва“ проведе проучване, като попита слушателите си дали Русия трябва да продължи да бомбардира Сирия в отговор на терористичните атаки срещу самолета и в Париж. 63 на сто казаха, че Русия трябва да спре да бомбардира Сирия.
„Войната в Сирия не е нашата война. Човешките загуби на Русия като резултат от тази война са неприемливи“, заяви професор Рижков пред телевизия „Център“ през седмицата.

* Авторката е руска журналистка, кореспондент в Москва на американските издания „Нюзуик“ и „Дейли бийст“. Препечатваме текста от „Клуб Z“. Заглавието е на редакцията.

Най-ново

Единична публикация

Избрани