Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българин с висок пост в ACES Europе

[post-views]

В Брюксел се проведе годишната сесия на АСЕS Europe, на която бе оказано изключително признание на България. Анатоли Илиев е избран за член на Управителния съвет на организацията, която определя спортните столици, градове и селища на континента. Илиев, който е  секретар на Оргкомитета на „София-2018 – Европейска столица на спорта“, е получил мандат за 5 години и е първият българин с подобно високо  признание в една от най-престижните континентални спортни структури. Той ще е един от седмината членове на Управителния борд, които през идните години ще определят основните насоки по отношение на спорта на територията на континента.
Evropeiska stolica na sporta visoka ocenka BG delegaciq„Това е признание за София и България, приемам го като оценка за свършеното от целия екип досега по кампанията. То показва, че хората са оценили желанието на нашата столица и на България като цяло да промени отношението си към спорта и час по-скоро да създаде повече условия за физическа активност и динамичен начин на живот на населението,“ заяви Анатоли Илиев.
В същото време Русе бе определен за Европейски град на спорта. Изборът е базиран на възможностите и намеренията на дадено населено място, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. Удостоверението на Русе за „Европейски град на спорта“ бе връчено на кмета Пламен Стоилов лично от президента на ACES Europe Джан Франческо Лупатели.
Логично срещата започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от варварските атаки срещу невинни хора в последно време, а получилият наскоро ново доверие да  управлява Русе Пламен Стоилов бе начело на делегация от 8 души, които бяха в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Ковачев, за да обменят опит с колегите си от сходни европейски градове за добрите практики в областта на спорта и активния начин на живот. Андрей Ковачев е в основата на идеята българската столица да кандидатства и да спечели миналата есен титлата „Европейска столица на спорта“.  В Брюксел бе екип на Организационния комитет на София-2018, който  презентира пред ACES своята дейност през първата година от кампанията. Специален 3-минутен клип бе представен пред многобройната аудитория, като в него кметът на София Йорданка Фандъкова отправи тв послания и изтъкна основните приоритети на градската управа по отношение на спорта, като отбеляза че най-важната цел на кампанията се съдържа в мотото „Спорт близо до дома“.

Александър Кирилов

Най-ново

Виж още

Избрани