Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-майор от резерва Съби Събев: Трябва да се увеличи ролята на спецсилите

[post-views]

Съби Събев– Г-н генерал, как ще характеризирате случилото се в Париж на 13 ноември?
– По същество това беше терористичен акт. Той беше насочен към ценностите на западната цивилизция, в случая – Франция, един вид и като отмъщение на участието на страната в борбата срещу „Ислямска държава“ (ИД) в Ирак и наскоро – и в Сирия. 

Независимо от това че терористичните удари бяха локализирани само във Франция, тяхната мащабност и синхронизиране показва, че ИД чрез своите спящи клетки в западните държави може да предизвика такива жестоки, бих казал – нечовешки атаки. Защото тук се унищожават и се убиват невъоръжени хора. Целта е да се всее паника в обществата, страх, така че да се блокират действията на държавите в усилията им в борбата с ИД.

Считам, че Франция отговори много адекватно на това жестоко предизвикателство, пред което беше изправена. Френското общество много бързо се мобилизира, включително френските сили за сигурност. За съжаление обаче, загинаха повече от 130 души, а се очаква да има и повече жертви, тъй като мнозина от ранените са в критично състояние.
Но много по-важна е реакцията на френското общество, на френските власти, както и реакцията на останалите страни – съюзници на Франция, както от НАТО, ЕС, така и някои други големи държави в света, които безкомпромисно осъдиха този акт и изразиха солидарност с Франция.

– Какъв очаквате да е отговорът на световната общност? В каква посока ще бъдат насочени мерките за противодействие на тероризма? 
– Определено считам, че световната общност закъсня с адекватния отговор на явлението ИД. Това, което се предприема сега, трябваше да стане още в началото на 2014 г.. Тогава имаше вече твърди индикации за обявените цели на ИД – създаването на халифат. Тогава това трябваше да събуди много държави. 
Някои започнаха отговор, предимно САЩ и някои техни съюзници, като техните усилия бяха насочени главно към обезсилване и ликвидиране на ИД в Ирак. Но както виждаме, Сирия стана един голям генератор на тероризъм и ИД много бързо проникна там. Поради което и разви капацитет, потенциал, за да овладява територии и да нанася поражения, както на правителствените войски, така и на други, които се бореха срещу нея.
При това положение, след като този грозен терористичен акт събуди както френската общественост, така и обществеността в западните демокрации, очаквам един много по-координиран отговор и от световната общност срещу тероризма. Атаката в Париж показа, че тероризмът трябва да се взема много сериозно, включително и от ООН. Трябва да се изработи много ефективна световна стратегия за борба срещу тероризма. 
Всички големи държави да се ангажират с изкореняването на това явление от живота на обществото, на световната общност. Мисля, че вече и Русия е убедена в това, не само САЩ, и Китай в определена степен, и други големи държави, че трябва да има мощен синхронизиран отговор, за да бъде действително изкоренено това явление още през 2016 г.

– Възможна ли е по-мащабна военна акция на международната общност срещу ИД? Може ли да се очаква сухопътна операция в допълнение на провежданите сега въздушни удари?
– Стратегията на световната общност трябва да бъде всестранна, с използването на всякакви средства. Но приоритет в следващите месеци би следвало да се даде на една много мощна и решителна авиационна кампания, тъй като както виждаме, САЩ считат, че не е необходима мащабна наземна операция, с ангажиране на големи контингенти от въоръжени сили. По всяка вероятност и Русия ще се въздържи от такава, и Франция. Но можем да очакваме една мощна авиационна кампания, която да използва силите и на някои арабски държави като Саудитска Арабия, Йордания и други. Наскоро беше заявено примерно, че Дания също се присъединява към тези усилия.
Очаквам присъединяването и на Великобритания. Тя имаше намерения, но в последния момент британските разузнавателни органи не дадоха картбланш за включване на страната в една такава въздушна кампания.
Тази кампания трябва да се координира много внимателно, с участието и на Русия, и на другите държави, така че ИД да се обезсили максимално. Да се разруши изцяло нейната инфраструктура, да се прекъснат източниците на финансиране, включително и на продажба на нефт. В резултат ИД ще бъде тотално изолирана, обезсилена до такава степен, че местните въоръжени сили, както в Сирия, така и в Ирак, със специализирана помощ от западните държави, главно под формата на специални сили, да са в състояние, така да се каже – да я довършат.

– Тоест, вместо такава сухопътна операция отвън, да се подпомогне настъплението срещу ИД на местните въоръжени сили на легитимните правителства, подпомагани от формирования на кюрди, пешмерги и т. н.?
– Именно. На този етап това е най-възможното, което може да стане. Разбира се, въпросът за сухопътна оперция би могъл да се обсъжда в Съвета за сигурност на ООН и ако държавите решат така, тогава трябва да има набиране, генериране на сили и възлагане на някои държави на ръководството на една такава кампания. Действително трябва да има и мощна сухопътна офанзива, за да може тотално да бъдат прочистени районите, които бяха във владение на ИД. И да се изключи всякаква възможност терористите да се завърнат в тях.

– Конкретно за България, каква може да бъде ролята на българските Въоръжени сили, на Българската армия за подобряване на антитерористичната защита на страната?
– Считам, че България трябва да вземе за пример Франция. В обръщението си пред националното събрание френският президент Франсоа Оланд заяви, че те спират всякакви съкращения на въоръжените сили и увеличават средствата, които ще се заделят за подготовка на френската армия, на силите за сигурност, така че те да бъдат ефективни.
Защото е много значим не само външният фронт срещу ИД, примерно – мисията в Сирия и Ирак. Много важен е и вътрешният фронт на борбата срещу тероризма. Тоест – максималната подготовка на силите, увеличаване на ролята на силите за специални операции, които са главно във въоръжените сили. България също трябва да засили тяхното оборудване, подготовка и дори те да нараснат по състав, така че да може да бъдат използвани.
Както виждаме и Великобритания, и Франция изкараха военни формирования, които патрулират в градовете. Такава възможност трябва да предвиди и българското законодателство. 
А въоръжените ни сили да бъдат екипирани, подготвени за такава патрулна дейност по блокиране и неутрализиране на такива актове на тероризъм в нашата страна. Така военните формирования ще подпомогнат нашите сили за сигурност, които очевидно нито са достатъчно екипирани, нито са развърнати в такъв мащаб, че да отговорят и предотвратят мащабни терористични актове. 
Тоест – усилията трябва да са многостранни. Необходимо е стратегията да бъде всестранна, така че това явление да се изкорени не само в Сирия и Ирак. Както виждаме, терористични действия има и в други държави. Международната общност трябва да предприеме мерки и стратегия за бързо обезсилване и изкореняване на явлението ИД, като се ликвидира и възможността за повторната му поява. 
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани