Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Георги Мишев празнува 80 с приятели в “Перото”

[post-views]

Georgi Mishev„Не беше лесно да склоним нашия приятел, писателя Георги Мишев за тази вечер. Плашеше се от думата „юбилей“, превърна я в приятелска среща“, каза Стойо Вартоломеев, управител на издателска къща и книжарници „Хермес“.
Прожекция на режисьора Коста Биков показа откъси от най-емблематичните филми на сценариста Георги Мишев. „Направихме филмче с мотото „Аве, Георги! Българските кинорежисьори те поздравяват“, с което символично преброяваме живите зайци“, пошегува се Коста Биков.
„В днешно време имаме дефицит на интелектуалци, чиито независими гласове се чуват. Но гласът на Георги Мишев винаги се чува. Затова, той е толкова важен. Радвам се, че човек от друго поколение като мен, може да се преклони и да му каже колко много го обичаме и уважаваме“, сподели директорът на НДК Мирослав Боршош.„Преди половин час, над главите ни, се откри страхотна изложба със сто плаката, по случай „100-годишнината на българското кино“. Голяма част от тези плакати са свързани със сценариите на Георги Мишев“ – завърши той. С пълна сила важат и думите на писателя и литературен критик Кристин Димитрова за творчеството на Георги Мишев – „за миналото трябва да се разказва, защото във времена на промени, хрониката е най-сигурната котва на идентичността“.
Писателят благодари на съпругата си, на всички приятели и присъстващи, че са част от неговия празник.

Георги Мишев е aвтор на разкази и романи за възрастни и деца. Сред тях са „Осъмски разкази“, „Хлапето“, „Носачи на жалони“, „Адамити“, „Матриархат“, „Вилна зона“, „Селянинът с колелото“, „Дами канят“ и „Патриархат“. Неговите сценарии за игрални филми са влезли в златния фонд на българското кино. Сред тях са „Преброяване на дивите зайци“ и „Вилна зона“, „Дами канят“,  „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“ и др.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани