Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев: Готови сме да отговорим на всяка заплаха срещу България

[post-views]

andrei-bocev– Г-н генерал-майор, какво е състоянието на Сухопътните войски (СВ) днес, подготвени ли са те за адекватна реакция на всяка съвременна заплаха за териториалната цялост на България? 
– За състоянието на Сухопътните войски може да съдим по факта, че въпреки ограничения лимит от финансови и материални ресурси в условията на криза беше създадена стройна организация, като всички планирани мероприятия по бойната подготовка са изпълнени.
Командирите, щабовете и личният състав на военните формирования от СВ работиха активно за повишаване боеспособността и боеготовността, за създаване и поддържане на ефективни и маневрени формирования в състояние да изпълняват задачи по трите мисии на Българската армия.
До този момент в СВ са проведени всички планирани учения, като се повиши професионализмът на личния състав, сглобеността и готовността на формированията за изпълнение на задачи от различен характер. Нараснаха и нашите възможности за оперативна съвместимост с армиите на НАТО. Това, както и отличната подготовка на нашите формирования пролича по време на съвместите учения, сертифицирането на шестата батальонна бойна група (ББГ) и участието ни в най-голямото за годината тристепенно национално командно-щабно учение (КЩУ) „ЕСЕН – 2015“.
Логистичната поддръжка на органите на МВР и съвместните действия на СВ с органите на Главна дирекция „Гранична полиция“ за изпълнение на допълнителни задачи при масово навлизане на чужденци на територията на България показаха готовността и способността на СВ за оказване на ефективна помощ на изпълнителната власт при охраната на държавната граница.
Всичко, казано дотук, ми дава основание да заявя, че Сухопътните войски са подготвени да дадат адекватен отговор на всяка съвременна заплаха за териториалната цялост на България.

– Кои са основните събития във войските, с които ще се запомни изминаващата година?
voenen_– В тази динамична за нас година успяхме да се справим с всички предизвикателства. Усилията ни основно бяха съсредоточени за подготовката и сертифицирането на 6-а ББГ, провеждането на КЩУ с щаба на 2-ра механизирана бригада и участието в националното тристепенно КЩУ, ръководено от началника на отбраната.  
Формированията за оказване помощ на населението при бедствия от СВ изпълниха своите задължения в редица дейности по ликвидирането на последствията от наводнения, тежки зимни условия, горски и полски пожари, и по разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси на територията на цялата страна при всякакви атмосферни условия.
– Очаквате ли през 2016 г. да има финансови средства за стартиране на проекти по модернизацията на СВ?
– В програмния меморандум на СВ за 2016 г. сме планирали финансови средства за стартирането на процеса по разработването на нова бойна бронирана машина. На този етап съм оптимист, че в реалния Бюджет 2016 тези средства ще бъдат заложени. Ако това не се осъществи, изоставането в технологичен аспект спрямо нашите партньори от НАТО ще се задълбочи значително и ще се отрази негативно в нивото на оперативна съвместимост и поддържането на способности.

– Г-н генерал-майор, какво е кадровото състояние на войските? Има ли повече от обичайния брой рапорти за напускане? Какви причини основно се изтъкват от хората, решили да се разделят със строя? 
– Към момента СВ са окомплектовани с военнослужещи на 81 на сто, от които офицери – 86 на сто, офицерски кандидати и сержанти – 87 на сто, войници – 77 на сто.
Броят на рапортите от военнослужещите в Сухопътните войски за напускане на армейските редици е в границите на текущия отлив, но в последните седмици се породи огромно напрежение сред личния състав предвид опитите полугласно, в „Дванадесет без пет“ и без обсъждане да се приеме орязване на материалните компенсации, получавани от служителите в сектор „Сигурност“. Умишлено не използвам думата привилегии, която масово се употребява, защото това са компенсации за ограничените със закон различни граждански права на тази категория служители, включително и на военнослужещите.Във връзка с предвижданите промени в заплащането и обезщетенията, липсата на перспектива, както в личен аспект, така и в развитието на БА като цяло и несигурността, вследствие на неспиращи организационно-щатни промени и такива в нормативната база, около 40 на сто от военнослужещите в СВ са декларирали желание да напуснат редовете на БА, с което процентът на некомплекта на формированията ще достигне до застрашителните около 60 на сто.

– Колко са незаетите места в СВ и за какви категории военнослужещи става дума? Ще набират ли СВ скоро още кадрови войници? Предстоят ли организационно-щатни промени във формированията?
– В резултат на постоянния недостиг на финансови средства в СВ незаетите места за военнослужещи са почти 20 на сто от всички категории, като най-голям е този процент при длъжностите за войници – 23 на сто. В някои формирования с ранг на батальон/дивизион, некомплектът от войници е толкова критичен, че влияе изключително неблагоприятно върху техните способности. При тях некомплектът е от 30 до 46 на сто, основно в гарнизоните – Карлово, Казанлък, Стара Загора, Ямбол и Пловдив. 
Има няколко формирования, в които некомплектът при сержантския състав достига 30 – 40 на сто, което е не по-малко тревожен факт. Основната причина за тези големи некомплекти е фактът, че две години в СВ не са провеждани конкурси за приемане на военна служба на войници.
vertolet_djipoveПоследните два големи конкурса за СВ бяха обявени през 2013 г. за 675 длъжности, които бяха попълнени на 100 на сто при голям интерес. През юли 2015 г. предприехме необходимите действия да се обяви със заповед на министъра на отбраната конкурс за приемане на военна служба на поне 350 войници. Очаквам до края на годината тази процедура да бъде стартирана, а през 2016 г. да проведем поне още един конкурс.
След приемане от Народното събрание на „Плана за развитие на Въоръжените сили 2020“ се предвижда извършване на структурни промени във формированията на СВ с цел генериране на определени оперативни способности, но това няма да доведе до съкращаване на личен състав.

– Извън тържествените слова за празника какво бихте пожелали и препоръчали на хората от СВ, за да е успешна службата им в делника?
– Първо, искам да им благодаря от името на Командването за положените усилия през тази година и за постигнатите много добри резултати.
Искам да им пожелая преди всичко много здраве, много успехи, натрупване на много способности! И да им благодаря за упорития и непрестанен труд, който вложиха през изтеклата година, благодарение на което достойно и с чест изпълнихме всички поставени задачи. Да са живи и здрави!

Повече съвместни подготовки догодина

voenni_specПрез 2016 г. са планирани редица съвместни подготовки и учения в страната и в чужбина, като се увеличава броят и интензивността им, заяви генерал-майор Боцев. Предвидено е участието на повече от 500 военнослужещи в подобни прояви в България, както и на над 700 воини – в чужбина. Основните усилия ще бъдат насочени към сертифициране на декларираните формирования и ББГ.
През настоящата година военното сътрудничество с европейското командване на въоръжените сили на САЩ  продължава да се развива и задълбочава в сравнение с предходни години, изтъкна командирът на СВ. Продължава провеждането на съвместни подготовки с подразделения от силите на Съединените щати и други страни на територията на България, а също и в други тренировъчни центрове на страни-членки на Алианса и на наши партньори, допълни той. Участието ни в тях допринася за повишаване на оперативната съвместимост на офицерите при работа в многонационален щаб с използване на регламентиращите документи на НАТО и подготовката на формированията от състава на СВ, посочи генерал-майор Боцев. По думите му през 2015 г. е планирано да се състоят три колективни и пет индивидуални подготовки в тренировъчните центрове на силите на САЩ в Хохенфелс и Графенвьор, Германия. В тези тренировъчни прояви са взели участие до 750 български военнослужещи.

До март 2016 Продължава подкрепата за граничарите

Предстои удължаване срока на логистичната подкрепа по логистична поддръжка на структурни звена на МВР по охрана на българско-турската граница за противодействие на миграционния натиск до 30 март 2016 г., каза генерал-майор Боцев. Той напомни, че на основание на заповед на министъра на отбраната от 27 април 2015 г. до 30.11.2015 г. личен състав и техника от Сухопътните войски участват в оказването на тази подкрепа за „Гранична полиция”.
Военнослужещите от СВ работят на 12-часови смени, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, изтъкна командирът на СВ. Отзивите, които получаваме от колегите от МВР, за дейността на воините са много добри, изтъкна той.
По думите му през септември и октомври личен състав и техника са участвали в съвместни действия за изпълнение на задачи по осъществяването на охраната на държавната граница в района на българско-турската и българско-македонската граница. Съвместните дейности са се заключавали в извършването на съвместни патрули и развръщане на временни контролно-пропускателни пунктове.

Закупени са гуми и акумулатори

Въпреки наложените в бюджета ограничения успяхме да закупим гуми и акумулатори, с които да осигурим учебния процес и ежедневната дейност във формированията, заяви командирът на най-големия вид Въоръжени сили. За съжаление, осигурените материални запаси не са достатъчни да покрият задачите по бойната подготовка и поддържането на бойната готовност, допълни той.
Подготовката на формированията е целенасочен и постоянен процес по придобиване, поддържане и усъвършенстване на способности, напомни генерал-майор Боцев. „Този процес изисква детайлно прецизиране на време, ресурси и сили. Нарушаването на баланса между тези фактори води до намаляване на вече придобити способности или до липсата на възможност за усъвършенствуван“, изтъкна той.
По думите му изграждането, поддържането и усъвършенстването на способности в СВ за водене на операции се осъществява с провеждането на целенасочена подготовка на щабовете и формированията, в обстановка  максимално близка до реалната, при пълно използване на изградената учебно-материална база. Командирите от всички степенни полагат максимални усилия за провеждането на пълноценен учебен процес, като срещат и редица трудности.
„Основните проблеми пред подготовката са свързани с провеждането й в условията на финансова криза, което ограничава постигането на желаната ефективност. Недостигът на финансови и материални средства, боеприпаси, имитационни средства, акумулаторни батерии и гориво-смазочни материали, лимитира провеждането на подготовката и използването на бойна и специална техника.
Налага се голяма част от планираните занятия с използване на техника да бъдат препланирани за провеждане в клас или в полеви условия (приказармени полигони), но без техника. Това води до допускане на условности при отработването на учебните задачи, до недостатъчна натренираност на военнослужещите при работа със специалната техника и до ограничаване постигането на желаната ефективност“, коментира командирът на СВ.

djip_afganistan_voenenАфганистан

В началото на ноември Екипът  от съветници, чиято охрана бе от състава на СВ, прекрати участието си в мисия „Решителна подкрепа“ в Афганистан и се завърна в страната, така че от този момент нататък ние продължаваме участието си с взвод за охрана и отделни военнослужещи в националния елемент на контингента, дислоциран в Кандахар, и отделни офицери в щаба на мисията на НАТО, дислоциран в Кабул, поясни генерал-майор Боцев. От февруари 2016 г. ще продължи участието на Екипа от съветници и охраната на екипа ще бъде отново от състава на СВ, допълни той.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани