Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дръзкото плаване към дома

[post-views]

korab_drazkiСлед проплавани над 7300 морски мили из Средиземно море и Атлантическия океан, фрегатата „Дръзки“ се завърна у дома. За месец и половина корабът взе участие в две големи международни прояви 

под егидата на НАТО

Фрегатата се включи в най-мащабното учение на Алианса в последните десетилетия Trident Juncture 2015 и за шести пореден път – в операцията на НАТО в Средиземно море ACTIVE ENDEAVOUR 2015. С тези свои участия екипажът на „Дръзки“ отбеляза десетата годишнина от издигането на българския военноморски флаг на кораба.
При изпълнение на епизодите от „Trident Juncture 2015“ екипажът демонстрира високо ниво на подготовка, мотивация и професионализъм, съобщиха от Военноморските сили. Големият брой участващи сили, разнообразието от упражнения, сериали и тактически действия, проведени във водите на Средиземно море и Атлантическия океан в сложни хидрометеорологични условия и включването на противостоящи сили, състоящи се от надводни кораби, подводници и авиация, внесоха усещане за реализъм и допринесоха както за повишаването на натренираността и професионалната подготовка на екипажа, така и за утвърждаване на авторитета на българските Военноморски сили в международна среда.
По време на патрулирането си българската фрегата, заедно с фрегатите „Хамбург“ от ВМС на Германия и „Явуз“ от ВМС на Турция, като част от Втората постоянна военноморска група на НАТО в Средиземно море korab_horaSNMG2, изпълни поставените задачи, както по 

наблюдение на морските превози

така и по отработване на тактическото взаимодействие.
Преходът до пролива Месина, Италия, бе 

наситен с редица съвместни учения 

в групата. Фрегатите проведоха много и разнообразни комуникационни и сигнални учения.
Повиши се взаимодействието по предаване и приемане на данни за тактическата обстановка и тактическо маневриране. В същия период се отработи съвместно упражнение с фрегата „Хамбург“ за отразяване на асиметрични заплахи, като „Групата за използване на оръжието“ от оперативния сектор на фрегата „Дръзки“ проведе фактическа стрелба с тежка и лека картечница и леко стрелково оръжие (АК 7,62 мм). 
В акваторията на архипелага Санторини, Гърция, към групата се присъедини и фрегата „Елли“ от гръцките ВМС. Формированието съвместно изпълни сериали по комплексно маневриране и фотозаснемане PHOTEX. 
Кулминацията на този етап от участието в операция на НАТО бе на 13 ноември, когато за първи път в съвременната история на българските ВМС в тъмната част от денонощието се извърши фактическо 

приемане на малки товари

от хеликоптер по вертикален способ VERTREP. Хеликоптерът от фрегата „Хамбург“ зависна четири пъти над палубата на фрегата „Дръзки“ и фактически се приеха и се предадоха малки товари.
На 14 ноември успешно приключи последният етап от българското участие в операцията ACTIVE ENDEAVOUR 2015, по време на което нашата фрегата извърши наблюдение на над 478 кораба, 53 от които бяха рЕдновременно с това не спираше бойната подготовка на борда на фрегатата. Екипажът непрекъснато провеждаше корабни учения по „Борба за живучест“, включващи борба с пожари, взривове и нахлуваща вода, симулирано използване на противокорабно, противовъздушно и противоподводно оръжие.
От началото на плаването на 11 октомври до завръщането си в България фрегата „Дръзки“ проплава  около 7325 морски мили. След изпълнението на задачите си в операцията, преди да поеме най-чакания преход – обратния път към дома, корабът беше изминал 6700 морски мили. Оставаха 625 морски мили, които екипажът преодоля с нетърпението на завръщащите се в родината, но и с професионализма на 
опитните морски вълци
които не спираха да изпълняват с педантична точност своите задължения. Тези дръзки мъже и жени – военни моряци по дух и призвание, със своя всеотдаен труд, себеотрицание и отдаденост към морската професия, достойно изпълниха нелеката и отговорна задача – да покажат своите способности и професионализъм, като затвърдят за пореден път авторитета на България и Военноморските ни сили пред партньорите от Алианса.   

Най-ново

Единична публикация

Избрани