Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Париж, черна хроника

[post-views]

Атаките в Париж са координирани. Нападателите са разпределени в три отделни екипа. 129 души загинаха, над 350 са ранени, от които поне 99 са в критично състояние. Установена е самоличността на петима от всички седем терористи, които извършиха атаките в Париж в петък, съобщи прокурорът на френската столица Франсоа Молен, цитиран от световни агенции.

france police От атаките в Париж измина близо седмица, а събитията продължават да се развиват с пълна скорост. За тези няколко дни светът потъна в скръб, родиха се герои, научихме имената на терористите. 

В петък 13 ноември в 21.20 ч. местно време (22.20 наше време) става първата експлозия пред Стад дьо Франс, където се играеше приятелски мач Франция-Германия. При проверка на входа е засечен мъж с колан с експлозиви. Според „Уолстрийт джърнъл“ мъжът се отстранил от охраната и взривил колана. Загива атентаторът и един пешеходец. Мачът, на който присъства и президентът Франсоа Оланд е предаван на живо по телевизията. Десет минути по-късно друг терорист се самовзривява пред друг вход на стадиона. Тогава президентът е изведен от съоръжението. Трети атентатор детонира експлозивите си три минути по-късно в ресторант за бързо хранене близо до стадиона. 

Междувременно на улица „Алибер“ близо до „Площадът на републиката“ въоръжени с автомати „Калашников“ мъже атакуват бар „Ле Карийон“. Оцелели свидетелстват, че първоначално помислили, че има фойерверки. Нападнат е и ресторант „Малката Камбоджа“. 15 души загиват в двете заведения, други 15 са сериозно ранени. 

В 21.30 са атакувани кафенето „Бон биер“ и пицарията „Ла каза ностра“. Петима загиват, осем са със сериозни наранявания. При четирите случая нападателите слизат от черен Сеат. Шест минути по-късно е съобщено за атака на ресторант „Ла бел екип“ на улица „Шарон“ в 11-и район. Слизайки от черен „Сеат“ двама души откриват огън по терасата на заведението. „Продължи поне три минути“, съобщава очевидец. 19 души загиват при стрелбата, други девет са в критично състояние. 

В 21.40 атентатор, по-късно идентифициран като Брахам Абделслам, се самовзривява в ресторант „Ле комтояр Волтер“ на булевард „Волтер“. Едни човек е сериозно ранен. 
По същото време на същия булевард в зала „Батаклан“ с 1500 места изнася концерт калифорнийската група „Игълс от дед метъл“. Всички билети са разпродадени. Там в 21.40 започва най-смъртоносната атака, като адът продължава до 00.20 ч. Трима опасани с експлозиви терористи пристигат с черен фолксавегн „Поло“ и  влизат в залата. Те щурмуват от главния вход и от служебния. 89 души загиват при стрелбата с автомати „Калашников“, а 99 са в критично състояние. 

Президентът Франсоа Оланд обяви в обръщение към нацията, че страната му е във война с „Ислямска държава“. Още същата нощ френски изтребители атакуваха цели на групировката на територията на Сирия. Оттогава атаките не спират. 

Френската полиция предприе над 150 акции на територията на цялата страна, а търсенето на заподозрени продължава. Операции се проведоха и от белгийските полицаи в Брюксел. Идентифицираните са: Сами Амиму, един от нападателите в концертната залата „Батаклан“; Ахмад ал Мохамад – един от тримата атентатори, самовзривили се до стадион „Стад дьо Франс“; Омар Исмаил Мостефай – участвал в коцертната зала; Билал Хадфи – в една от трите атаки край стадион „Стад дьо Франс“, и Ибрахим Абдеслам – самоубил се до кафето „Комтоар Волтер“. 

В сряда в парижкото предградие Сен Дени се разрази истинска битка. Операцията приключи с двама загинали терористи, единият от които жена, която се е самовзривила. Петима служители на реда са леко ранени.

Единствената жертва, дадена от полицаите, е кучето Дизел, което вече е герой. Терористите са пристигнали от Белгия. Седем души са арестувани. Трима, след като полицията нахлу в апартамент, в който те се укривали. Други двама са заловени на близка пресечка. Освен това са арестувани собственикът на апартамента и негов приятел. 
Вчера АФП потвърди, че единият от убитите при престрелката в Сен Дени е Абделхамид Абауд, сочен за мозък на атаките.

Най-ново

Единична публикация

Избрани