Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Песни, музика и танци във Военния клуб на Пловдив

[post-views]

Parad na talantite v Plovdiv - 5В истински спектакъл се превърна фестивалът на армейското любителско творчество, проведен във Военния клуб в Пловдив. Участниците – от най-малките до най-големите, показаха уменията си в разделите „Музика“ и „Танцово изкуство“. Проявата бе част от Парада на талантите – проект на Сдружението на жените военнослужещи (СЖВ), който се реализира в рамките на Националната програма „Родолюбие“ с подкрепата на Министерството на отбраната и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“. Участваха представители на военните клубове в Пловдив, Бургас, Карлово и Смолян, както и членове на военнородолюбиви организации.
По традиция откриването на всяка по-голяма проява във Военния клуб в Пловдив става от Представителния духов оркестър на ВВС. Тя беше спазена и на фестивала и

Parad na talantite v Plovdiv - 4военните
музиканти дадоха
началото 

на спектакъла. А конкурсната програма започна с изявите на малчуганите от Държавната целодневна детска градина „Кокиче“ към Министерството на отбраната. След тях своето израстване показаха редица млади таланти. На сцената се надпреварваха по майсторство певици и певци, вокални групи, танцови формации, клубове по спортни танци и ансамбли. Водеща бе Надя Петрова от Военен клуб – Пловдив. 
Журито имаше трудната  задача да оцени  изпълнителите. То бе в състав: капитан Михаил Младенов – диригент на Представителния духов оркестър на ВВС, подполковник Вера Спахийска – ръководител на националния проект „Парад на талантите“, Лалка Божичкова – член на УС на СЖВ, старши сержант Ваня Михайлова – член на УС на СЖВ, и Господин Димитров – художествен ръководител на ФТА „Хоро“. 
Обявено бе и 

Parad na talantite v Plovdiv - 3
Младата талантлива певица Стефани Илиева заслужи признанието на журито

Класирането

В раздел „Музика“ първото място си разделиха представителките на Военен клуб – Пловдив,  Стефани Илиева с художествен ръководител Теодора Чернева и Мария Кавръкова с художествен ръководител Кристина Димитрова. Второто място заслужи дуетът Деница Кинева и Ема Янчева от Военен клуб – Бургас, с художествен ръководител Женя Лалчева. Трети се класираха малките певици от Военен клуб – Пловдив, Дария Цачева с художествен ръководител Христина Венчева и Мартина Жекова с художествен ръководтел Теодора Чернева. С „поощрение“ бе отличена Мария Вандева, а за най-малка участничка бе обявена 6-годишната Николета Йорданова, и двете от Военен клуб – Бургас, с художествен ръководител Женя Лалчева. 
При групите първото място бе спечелено от формация „Етноритъм“ с художествен ръководител Ралица Минева и клуба по спортни танци „Парадайс данс“ с художествени ръководители Гергана и Светозар Жекови от Военен клуб – Пловдив. Второто място отново бе за представителите на Пловдивския военен клуб –  „Ера балет“ с художествен ръководител Кремена Шопова и модерен балет „Електра“ с художествени ръководители Маргарита Веселинова и Гергана Колева. Третото място бе отредено за изпълнителите от Военния клуб в Карлово – вокална група „Карловойс“ с художествен ръководител Анита Илиева и клуба по спортни танци „Ка-Данс“ с художествен ръководител Иво Йорданов. „Поощрения“ получиха танцов състав „Родопчанче“ от Военен клуб – Смолян, с художествен ръководител Снежана Александрова, формация „Яна Шишманова“ и пенсионерски клуб „Смоляни“ от Военния клуб в Смолян и членове на СОСЗР с художествен ръководител Костадинка Атанасова и вокално-инструментален ансамбъл „Здравец“ от Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество училища с художествен ръководител Стоян Марев.
Всички участници получиха грамоти. Призьорите бяха наградени с дипломи, статуетки и медали. Най-добрите от националния фестивал на армейското любителско творчество ще вземат участие в 

заключителния
галаконцерт 
в ЦВК

Parad na talantite v Plovdiv - 2Parad na talantite v Plovdiv - 1на 16 декември. А на 15 декември, също в ЦВК, ще бъде открита изложба на отличените фотографии от фотоконкурса „Между два свята – мира и войната“. Тогава ще бъде представена и книгата с разкази от литературния конкурс „Новият Йовков“.
Целта на проекта на Сдружението на жените военнослужещи „Парад на талантите“ е да търси широк диалог между Българската армия и обществото, да формира трайни ценности сред младото поколение като любов към родината, чувство на патриотизъм и принадлежност към българския народ. Той се реализира чрез провеждането на три основни дейности: литературен конкурс „Новият Йовков“, фотоконкурс „Между два свята –  мирa и войната“ и национален фестивал на армейското любителско творчество.
Една от задачите на фестивала е да открие талантливи изпълнители в театралното, музикалното и танцовото изкуство и да даде път на тяхната изява. Втората е да разшири кръга от приятели на Българската армия и да стимулира инициативата и възможностите за изява на художествено-творчески колективи и изпълнители от състава на българските въоръжени сили и военните клубове в страната. И третото благородно намерение е съхраняването на националните традиции и паметта на поколенията българи.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани