Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Терористи щурмуваха луксозен хотел в Бомако

[post-views]

radison_maliПриключи заложническата криза в столицата на Мали Бомако. През деня група въоръжени мъже щурмуваха хотел Радисън и взеха за заложници над 170 души. До-този момент е потвърдена смъртта на най-малко трима души. Двама от тях са малийци, един е французин.  Няма данни за пострадали или ранени българи. От военното ни министерство съобщиха, че четиримата ни медици, които са част тренировъчната мисия на ЕС в страната са в безопасност.
Ситуацията  в Бомако остава усложнена. Информацията за случващото е противоречива.
До този момент се знае, че малийски армия е щурмувала хотела, като целта и е да елиминира терористите. Потвърдено е, че има вече спасени заложници.
Знае е се и националността на част гостите в хотела. 
По данни на управата в него има предимно французи. Китай и Индия потвърдиха, че също имат граждани в хотела.
По данни на СNN американски спецчасти подпомагат операцията на малийски силите за сигурност. Франция също изпрати елитни части на националната си жандармерия.
Все още липсва обаче яснота, колко терористи участват в нападенията и каква е целта им и името на кого атакуваха хотела.
Има разминавания за това как е започнала атаката. Избягали гости на хотела твърдят, че нападателите говорели английски, други разказват, че всеки, който може да цитира пасажи от корана е бил пускан. 
Ситуацията със сигурността в Мали е влошена, особено в северните областите на страната, които преди няколко години бяха превзети от радикални ислямистки групировки с връзки с Ал Кайда. Една от най-активните терористични организации е Ансар Дин, която се стреми да наложи ширият в Сахелския регион Африка.
Франция от години воюва с джихадистите в района, като през 2012 години изпрати в страната над 2500 войници. В края на 2013 г. Париж намали техния брой на 500, след като командването на създадената от ООН мироопазваща мисия беше поето от Африканския съюз.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани