Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Френската армия гарантира Евро 2016

[post-views]

epa02823082 French soldiers from the Marine Infantry march during Bastille Day Military parade ceremonies in Paris, France, 14 July 2011. This year the French troops deployed overseas and firemen are being honored. On 13 July 2011 five French soldiers were killed in Afghanistan.  EPA/HORACIO VILLALOBOSСлед първоначалният стрес от терористичните нападения в Париж миналия петък стана ясно, че въпреки напрежението европейското първенство догодина ще се проведе по програма. Според местните власти всяко отстъпление ще е победа за терористите. Гаранция дава ангажирането на френската армия, която бе въведена в бойна готовност и се включи в решаването на проблемите след кошмарния петък 13-ти. Така ще бъде и през следващата година в градовете, където ще се провеждат срещите. Шефът на Организационния комитет на континенталния шампионат Жак Ламбер заяви, че ако Франция се откаже от провеждането на първенството, това ще е удар на екстремистите, които носят отговорност за кървавите атентати в във френската столица. „Дори само това, че се коментира евентуална отмяна на европейското първенство, е от полза за терористите. Нивото на заплаха от терористични действия се покачи през януари, а сега е още по-високо. Няма причини да смятаме, че ситуацията ще е по-малко напрегната в следващите месеци. Ние обаче ще вземем необходимите решения, за да осигурим максимална безопасност  по време на шампионата. Охраната на стадионите и сега е добра, по-опасно е по улиците“, заяви Ламбер пред френските медии.
В подкрепа на Франция естествено първа застана Европейската футболна централа УЕФА. „УЕФА е шокирана и натъжена  от трагичните събития, които се случиха в Париж, и изразява подкрепа и солидарност на Франция и на всички жертви на тези ужасни атаки“, се казва в изявление на централата. 
Серията терористични атаки в Париж и околностите на френската столица е варварски и страхлив акт. Това пък заяви президентът на МОК Томас Бах. Бах нареди в памет на жертвите наполовина ще бъде смъкнат олимпийския флаг над щабквартирата на МОК в Лозана. Съседните страни на Франция също реагираха светкавично на ситуацията и съдействаха на французите. Всички спортни издания в Италия вече цяла седмица обръщат внимание на терористичните атаки в Париж. Вътрешният министър на Анджелино Алфано обяви, че на Апенините ще обърнат специално внимание на граничния контрол.
В памет на жертвите от Париж и в знак на солидарност с френския народ преди всички срещи от кръга в италианската Серия „Б“ звуча „Марсилезата“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани