Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оланд търси единна коалиция срещу ИДИЛ

[post-views]

fransoa_olandТежката седмица за френския президент Франсоа Оланд, след като той обяви, че иска да създаде единна коалиция срещу джихадисткото движение ИДИЛ. В близките няколко дни Оланд ще разговаря с британския премиер Дейвид Камерън, с американския президент Барак Обама и с руския  Владимир Путин.
На фона дипломатическа офанзива на Оланд най-големият френски самолетоносач „Шарл Дьо Гол” пристигна в източното Средиземноморие. С 36 изтребителя на борда, корабът ще позволи на френската армия да утрои въздушните удари срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак, след като организацията пое отговорност за нападенията в Париж. Самият Оланд призна миналата седмица, че е много трудна задачата му да обедини двете паралелни операции в Сирия – на САЩ и Русия.
Първата спирка на Оланд ще е Великобритания. Точно там опитът   на британския премиер Дейвид Камерън през 2013г, да получи одобрение от парламента за въздушни операции в Сирия претърпя провал.
Във вторник Оланд лети за САЩ, където ще разговоря с президента Барак Обама, а за сряда има насрочена среща с германския канцлер Ангела Меркел.
Последната спирка на Оланд е Москва. В четвъртък той ще се срещне с руския президент Владмир Путин, който вече нареди на въоръжените си сили да си сътрудничат с френската армия при въздушните операции в Сирия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани