Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лавров: Русия няма да воюва с Турция

[post-views]

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия не възнамерява да воюва с Турция, заради сваления руски бомбардировач-изтребител СУ-24. Москва ще преразгледа двустранни отношения с Анкара, посочи още първият дипломат на Кремъл.
Инцидентът със свалянето на руския самолет е поредното доказателство за сериозността на ситуацията около гражданската война в Сирия. Подобно нещо- страна член на НАТО – да свали руски самолет, не се е случвало от повече от половин век. Цената, която Русия плати, е двама загинали военнослужещи – един от пилотите на военната машина и още един морски пехотинец, загинал по време на издирвателната мисия. Оцелелият руски пилот заяви от Сирия пред руска медия, че машината е била свалена над Сирия, а предупреждение от Турция не са чули. Твърдението на пилота противоречи на турската позиция, според която самолетът е свален след многократни предупреждения за нарушаване на турското въздушно пространство. Ден след инцидента Моксва запази острия си тон и обвини Анкара в двуличие.
Във вторник руският президент оправи още по-остро атакува Анкара, като я обвини че играе в една лига с ИДИЛ и активно подкрепя тероризма. Турският президент Реджеп Таийп Ердгоган, на бизнес конференция в Истанбул, отхвърли руските твърдения.
Москва обяви, че изпраща в Сирия последно поколение противовъздушни системи С-400. Системата ще бъде разположена в една от трите военновъздушни бази в Сирия, от които руската армия провежда операции срещу противниците на сирийски режим Башар Асад.
НАТО и ООН подновиха призивите си към Турция и Русия да работят за де ескалирането на напрежението.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани