Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Москва подготвя санкции срещу Турция

[post-views]

erdogan-putinРусия подготвя списък с икономически санкции срещу Турция, след като Анкара свали един от самолетите й на турско-сирийската граница. Това съобщи министър-председателят на федерацията Дмитрий Медведев. До два дни ще е ясно, в какво ще се изразяват санкциите.
Русия вече забрани вноса на 15 процента от всички селскостопански продукти, внасяни от Турция. Като причина се посочва, че те не отговарят на стандартите за хранителна безопасност.
Руски медии коментират, че властите вече са иззели над 800кг плодове и зеленчуци, но все още тази информация не е потвърдена официално.
Експерти коментират, че част от санкциите могат да включват забрана за внос на турски хранителни продукти и стоки. Москва вече наложи подобна забрана на редица западни страни, след като самата тя беше наказана със санкции заради то
Част от руските санкции срещу Турция може да се замразят  всички съвместни проекти, като строежа на атомната електроцентрала „Аккую”.
Свалянето на руския военен самолет продължава  да е водещата международна тема.
Два дни след инцидента двете страни продължават да подържат своите версии за него. Турция разпространи аудио запис, като доказателство, че е предупредила руските пилоти преди да свали руския Су-24. Малко по-рано, в първото си интервю, за руски медии оцелелият след инцидента пилот, заяви че са били свалени без предупреждение и на територията на Сирия.
След инцидента Москва реагира решително, като обяви, че подсилва противовъздушната си отбрана с модерните система С-400  и разполага  ракетния крайцер „Москва”. Отделно от Путин нареди руските бомбардировачи да бъда ескортирани постоянно от изтребители. Независимо от напрежението, Москва е категорична, че не възнамерява да води война с Анкара.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани