Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оланд кани Италия в коалицията срещу ИДИЛ

[post-views]

oland-renciИталия е готова да подкрепи френската инициатива за създаването на единна коалиция срещу джихадистското движение ИДИЛ. Това заяви италианският премиер Матео Ренци след срещата си с френския президент Франсоа Оланд в Париж. Визата на Ренци дойде часове след посещението на германския канцлер Ангела Меркел, която също е част от списъка на Оланд със съюзници срещу ИДИЛ.
Малко след атентатите в Париж, Франция се позова на член 42. 7 от Лисабонския договор, с който поиска помощ от европейските си партньори във войната си срещу ИДИЛ.
За сега повечето европейски партньори на Оланд или се въздържат от това да поемат ангажимент за включване в въздушните операции на Париж или, какъвто е британският случай, са с вързани ръце, докато не получат мандат от парламента.
Оланд се срещна и с германския канцлер Ангела Меркел, която също се въздържа от военен ангажимент на Германия в Сирия.
Сред най-тежките спирки от дипломатическите совалки на Оланд беше Вашингтон, където президент Барак Обама отклони поканата му да обедини усилия с Русия.
Как ще изглежда водената от Франция коалиция срещу ИДИЛ ще стане ясно в късните часове на деня, когато Оланд ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Москва.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани