Информационен център на Министерство на oтбраната

Мостове между армиите на Балканите

 

BALKAN BRIDGES
Компютърно-подпомагано командно-щабно учение BALKAN BRIDGES 2015 започна на 23 ноември и приключи днес в Националния военен учебен комплекс „Чаралица“. В него участие взеха 200 военнослужещи от страните по инициативата на началниците на отбраната и генералните щабове на Балканските страни (Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Румъния, Сърбия, Черна Гора и Турция) и Центъра за съвместна подготовка на НАТО – Бидгошч (Полша), Съвместното командване на силите и пряко подчинени на министъра военни формирования, командването на Сухопътни войски, командването на Военновъздушните сили, служба „Военна полиция“, Военномедицинска академия, Военна академия „Г. С. Раковски“, Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.
КЩУ BALKAN BRIDGES 2015 е първото експериментално учение за разработване на мрежата за подготовка и учения на страните от Югоизточна Европа (SEEETN).
Целта на учението е да повиши оперативната съвместимост на Въоръжените сили на балканските държави, да подобри и повиши техните способности да реагират адекватно на всяка опасност и риск, свързани с регионалната сигурност, както и тестването на възможното интегриране на националните системи за моделиране и симулации от Центъра за съвместна подготовка и учения на силите на НАТО в Бидгошч (NATO JFTC).
BALKAN BRIDGES 2015 се провежда по фиктивен сценарий за участие на многонационална бригада в операция по поддържане на мира и бе фокусирано върху щабната екипна рабта, сътрудничеството и координирането на оперативно и тактическо ниво, като в същото време се акцентира върху всеобхатния подход по отношение на операциите на криза.
Определени бяха 6 разпределени места за дистанционно провеждане, локализирани във всяка от участващите нации, като основно ръководство на учението и щабът на Балканската многонационална бригада, с участие на щабни офицери от всички нации бяха разположени в НВУК „Чаралица“.
Офицерът, провеждащ учението, бе командващият СКС – генерал-майор Любчо Тодоров, офицер-ръководещ учението – комодор Димитър Йорданов – началник-щаб на СКС, а директор на учението – полковник Валери Цолов, заместник-началник на щабаCHARALICA на СКС, в екип с подполковник Осман Четин (Турция) и полковник Дан Бундук (Румъния).
Бригаден генерал Ласло Сабо (Унгария), заместник-директор на Центъра за съвместна подготовка в Бидгошч, награди генерал Любчо Тодоров с почетен плакет на центъра за добрата съвместна работа с нашите военнослужещи по време на учението.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top