Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

111-1В неделя се навършиха 125 години от рождението на най-популярния президент на Петата република – генерал Шарл дьо Гол. Според френския министър на отбраната световната общност трябва да обяви „глобална хибридна война“ на ИД. Самолетоносачът е в състояние да нанася мощни удари върху набелязаните цели, а те са главно в градовете и местата, където се обучават бойците на ИД и се вземат решенията. Това са преди всичко иракският град Мосул, където се вземат политическите решения и сирийският Рака. В това число влизат и нефтените находища, които се намират под контрола на терористите. 
На борда си самолетоносачът носи 26 изтребителя – 18 Rafale и 8 Super Etendard. В допълнение към това френската армия е дислоцирала още 6 Rafale в Обединените арабски емирства и 6 Mirage 2000 в Йордания. 
Наближавайки бреговете на Сирия, самолетоносачът започва да обменя навигационна информация с руски военни кораби с цел да бъдат избегнати морски инциденти в района. На този етап провеждането на координация, свързана с бойни действия, не се  предвижда. Това беше заявено от началника на френския генерален щаб Пиер дьо Вилие. Такъв обмен на разузнавателни данни и планиране на операции от командването на френския самолетоносач се извършва с Военноморските сили на САЩ.
Строителството на самолетоносача „Шарл дьо Гол“  започва през април 1989 г. и той е спуснат на вода през май 1994 г. Експлоатацията му започва през 2001 г. Има водоизместимост 42 000 тона, дълъг е 261, 5 метра, широк – 64, 36, и висок – 75. Достига скорост 27 възела или 50 километра в час. Може да плава без зареждане 45 дни. 
Екипажът му е близо 2000 души, включително авиогрупата и командването. На борда на самолетоносача се побират до 40 летателни апарата, както и 800 пехотинци на бронетранспортьори. 

Iztrebitel Super Etendard
Изтребителят Super Etendard
Летателната му полоса е с площ 12 000 кв. м, а площта на хангарите – 4600 кв. м. „Шарл дьо Гол“ се задвижва от два ядрени реактора, които общо произвеждат мощност от 76 000 конски сили. Запасът му от гориво за летателните апарати е 3400 т., а от боеприпаси – 550 т.
Журналистът от парижката радиостанция Europe 1  Дидие Франсоа, който е на борда на самолетоносача, съобщава, че „Шарл дьо Гол“ се намира край бреговете на Сирия не толкова, за да засили авиационната група на страните, действащи в региона, колкото да установи по-тесни връзки със съюзниците. Комуникацията с американските военни върви непрекъснато, провеждат се контакти за координация на действията на всеки час, обменът на разузнавателни данни протича много успешно. Според журналиста планирането на операциите се извършва на отлично ниво.

 

Атакуваха първите цели

Самолетоносачът „Шарл дьо Гол” може да нанесе на „Ислямска държава” максимални щети, заяви още в понеделник френският президент Франсоа Оланд след срещата си с британския премиер Дейвид Камерън. Франция така ще подбира целите, че да причини на ИД максимални загуби, посочи още той. Преди това Оланд съобщи, че са се договорили с руския президент Владимир Путин да обменят информация, свързана със ситуацията в Източното Средиземноморие, защото руските сили също са там. Това е направено и ще се прави, каза френският президент. Той увери още, че Франция няма да провежда сухопътна операция, а ще помага на местните сили, както е от много време. Те ще действат на място след въздушните удари, подчерта той. 

Iztrebitel Rafale
Изтребителят Rafale

В понеделник бяха нанесени и първите удари от палубната авиация на самолетоносача и два обекта на терористите бяха унищожени. Според „Дойче веле” изтребителите от „Шарл дьо Гол” са нанесли удари по ИД в Ирак. Те са атакували терористите в градовете Мосул и Рамади. Информацията е на командването на въоръжените сили на Франция. За атаката срещу Мосул и Рамади е информирал началникът на Генералния щаб на френската армия генерал Пиер Вилие. Според някои агенции удари са нанесени и срещу град Рака в Сирия, който се смята за неофициална столица на терористите.
Samolet - radar
Лeтящият радар
Дислоцирането на самолетоносача в източната част на Средиземно море позволи на Франция да увеличи три пъти броя на изтребителите си в региона. Възможно е от първи декември Великобритания също де се включи в операцията, пише в. „Дейли мейл”. Ситуацията се променя бързо, тъй като правителството е получило информация, че терористите може да използват химическо и биологическо оръжие. Британците също така спешно разработват план срещу евентуални терористични атаки, е съобщил Камерън.
Самолетоносачът има два парни катапулта за ускоряване на изтребителите при излитане и два асансьора за издигане на летателна техника на палубата. Така се постига висока интензивност на работата на авиацията. Освен това „Шарл дьо Гол” носи на борда си два „летящи радара” Hawkeye-2000, два хеликоптера SA.365N Dauphin и един AS.332 Super Puma. В състава на съединението влизат още разрушителят „Шевалие Пол”, фрегатата „Ла Мот Пике”, спомагателния кораб „Марне” и атомната подводница от клас Rubis. Съвместно с френското морско съединение в района действат и британският разрушител „Дефендер” и белгийската фрегата „Леополд I”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани