Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борисов поиска китайски инвестиции у нас

[post-views]

Китайските фирми с интерес към пазарите на ЕС могат да установят свои представителства, логистични бази, производствени мощности и центрове у нас. borissov
Това е едно от предложенията, които отправи министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с китайския си колега Ли Къцян. Двамата се срещнаха в четвъртък в Пекин, който е последната спирка от визитата на водена от Борисов официална делегация, участвала по-рано през седмицата в Четвъртата среща на правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай в Суджоу, а след това и в българско-китайски инвестиционен форум в Шанхай.
Българският премиер покани китайските инвеститори и увери, че ще работи за разширяване на обема и разнообразието от български продукти на китайския пазар и стимулиране на туристическия обмен. Борисов заяви, че разчита на китайските власти да съдействат за ускоряване на процедурите за внос в Китай на български земеделски и хранителни продукти. Според премиера, може да се потърсят взаимоизгодни модели за успешното изпълнение на приоритетни инфраструктурни проекти.
Министър-председателят приветства и решението на Китай да стане първата държава извън ЕС с принос към Инвестиционния план за Европа (планът „Юнкер“). Той предложи  да се обсъдят възможни съвместни проекти на двете държави, с които да се кандидатства за еврофинансиране по т.нар. план „Юнкер“, чиято цел е с безвъзмездна помощ да стимулира допълнителни инвестиции в развитието на европейската икономика. 
Премиерът Борисов изрази подкрепа за лансираната от президента Си Дзинпин инициатива за изграждане на нов път на коприната „Един пояс, един път“. Според него е добре да се търси синергията между тази инициатива, „16+1“ и новата платформа за свързаност ЕС-Китай. Борисов посочи, че Китай е наш първостепенен партньор в Азия и стратегически партньор на Европейския съюз и считаме, че е наличен широк спектър от възможности за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството, съобщи правителствената пресслужба.„Нашите приоритети са увеличаване на китайските инвестиции в България, разширяване на обема и разнообразието от български продукти на китайския пазар и стимулиране на туристическия обмен“, заяви българският премиер.„Искам да ви поздравя за далновидното отношение към страните от нашата част на Европа и Балканите. Десетилетия наред Балканският полуостров е бил средище на напрежение и войни и в голямата си част е много по-изостанал от другите страни в Европа“, каза още Борисов на Къцян относно срещата „16+1“.
„Фактът, че едните са членове на ЕС, а другите не са, че едните са членове на НАТО, а другите не са, на практика допринася за по-голямото разделение.  С формата 16+1 и с Вашето лично отношение могат да се регулират някои от неравенствата, да се изравнят възможностите“, отбеляза по време на срещата премиерът Борисов, цитиран в съобщението.
Той е посочил и интереса на България от задълбочаване на двустранното сътрудничество в културата, образованието, науката и технологиите. Предвид предстоящото председателство на България на ЕС през 2018 г. подготвяме много сериозно присъствие с културни прояви в страните от ЕС и в някои световни столици, между които задължително ще и Пекин, казал още Борисов и поканил колегата си да посети страната ни в удобно за него време.
По-рано беше съобщено, че една от темите, които ще се обсъждат в Китай, ще е създаването на скоростен влак от Пекин до София. 

OLANDОланд търси подкрепа с дипломация

Френският президент Франсоа Оланд започна дипломатически маратон, който все повече прилича на кръстоносен поход. След Дейвид Камерън, Барак Обама и Ангела Меркел държавният глава продължи срещите с цел сформирането на широка коалиция срещу групата „Ислямска държава“, коментира Le Parisien.
Вчера сутрин Оланд се срещна с италианския премиер Матео Ренци, а следобеда в Москва разговаря с Владимир Путин на фона на засиленото напрежение между Москва и Анкара. Координирането на борбата срещу джихадистката организация и досега беше трудно заради разногласията относно съдбата на Башар Асад. Сега трудностите се увеличават от напрежението след сваления във вторник руски бомбардировач.
Италианският премиер Матео Ренци подкрепи дипломатическата и военната инициатива на френския президент. Ренци подчерта, че е необходимо да се положат „по-обхватни действия и да се създаде по-голяма коалиция, която да доведе до реализирането на целта, която бе добре изразена от президента Оланд, а именно унищожаването на „Ислямска държава“.
ТАСС пък съобщи, че в Кремъл президентите на Франция и на Русия ще обсъдят противодействието на терористичната заплаха, включително координацията в борбата с групировката „Ислямска държава“. 
По-рано германският канцлер Ангела Меркел заяви, че всички имаме един общ враг и това е „Ислямска държава“. Имаме и обща задача – да действаме решително, каза тя. 
Германският канцлер обеща на Париж да действа бързо, за да отговори на искането на президента Франсоа Оланд Германия да поеме евентуално допълнителни отговорности в борбата срещу тероризма. 
 

Най-ново

Избрани