Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-майор Любчо Тодоров: Следващата стъпка е да подобрим съседските взаимоотношения

[post-views]

LUB40 TODOROVУчението „Балкански мостове 2015“ се провежда в продължение на инициативата на началниците на генерални щабове и началниците на щабовете по отбрана на балканските държави. Целите, които си поставихме, са преди всичко да се подобри оперативната съвместимост между въоръжените сили на балканските страни, за да изградят своите способности за реагиране при бедствия и аварии и кризи от всякакъв характер. Всичко това тази година правим и с експериментална цел, като изградихме мрежа, в която участие взеха Центърът за подготовка на способностите на НАТО в Бидгошч (Полша), където интегрирахме мрежите за стимулиране и моделиране на тренировките, за да имаме по-добри усъвършенствания на отработените военни въпроси.
Това дава основания изградените оперативни способности както на тактическо, така и на оперативно ниво на въоръжените сили на балканските държави, да имаме готовност при възникване на кризи от различен характер да имаме готовността те да бъдат разрешени в най-кратки срокове и да се премине отново към нормално съжителство.
Всичко това правим в контекста на общата Европейска политика за сигурност в Югоизточна Европа. Определено целите, които си поставихме, бяха изпълнени. Фокусът бе подобряване на работата в екип и взаимодействието между различните нива и подчинените формирования. Дните, които изминаха, дават основание да считаме, че значително се подобриха взаимодействието и координацията между отделните елементи в структурите на бригадата както на тактическо, така и на ръководно ниво. Нямаше никакви проблеми в комуникацията и взаимодействието между военнослужещите от различните нации.
Положителното послание, което излъчваме, се символизира и от името на самото учение, свързано с изграждането на мостове между въоръжените сили и отделните държави. Следващата стъпка е да изградим мостове между нашите сърца и да подобрим нашите съседски взаимоотношения, да имаме възможността да си помагаме при възникването на кризи.BALKAN BRIDGES-2

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани