Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ердоган предупреди Москва „да не си играе с огъня”

[post-views]

erdogan_Войната на думи между Турция и Русия след свалянето на руския военен самолет се задълбочава. Ден, след като Москва обяви, че подготвя икономически санкции срещу Анкара, турският президент Реджеп Таийп Ердоган призова Русия, цитирам, да спре да си „играе с огъня”. Все пак Ердоган посочи, че не търси допълнително обтягане на отношенията с Москва.
Ердоган определи като неприемлив острия тон на Владимир Путин   за свалянето на самолета.
Турския президент се надява да се срещне очи в очи с Путин  по време на форума в Париж, посветен на справянето с последиците от климатичните промени.
Реджеп Таийп Ердоган също се обяви за нормализиране на отношенията с Русия, но по отношение на сваления руски самолет е категоричен, че Анкара е в правото си да защитава въздушните и  й сухопътните си граници.
Според Русия със свалянето на самолета Турция е прекрачила всички граници и се закани, инцидентът да има сериозни последици за турските интереси.
В четвъртък руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че правителството му вече разработва списък от санкции. Част от тях най-вероятно ще ударят износа на турски селскостопански стоки и продукти за руския пазар.
Москва вече обяви, че 15 % от всички турски хранителни стоки не покриват руските стандарти.
Русия може да стигне и още по- далече, след като намекна, че ще замрази всички съвместни проекти с Турция, като газопровода турски поток и строежа на атомната централа.
Инцидентът от началото на седмицата е най-сериозни между страна членка на НАТО и Русия от повече от 60 години  насам.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани