Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът връчи пагоните на висши офицери

[post-views]

prezident-nagrajdavaneВръчването на пагоните е израз на признание за положения труд и личните качества, за показаните от тези офицери професионализъм и всеотдайност. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията за удостояване с висше офицерско звание на военнослужещи от Българската армия. Сред присъстващите в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 бяха министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, генерали, адмирали, офицери. 
Досегашният началник на Щаба на Сухопътни войски бригаден генерал Пламен Атанасов получи пагони на генерал-майор. Той е назначен на длъжността заместник-началник на отбраната.
Капитан първи ранг Коста Андреев става заместник-командир на ВМС със звание „комодор“. Полковник Явор Матеев е назначен на длъжност командир на 68-а бригада „Специални сили“, като получи висше офицерско звание „бригаден генерал“. За командир на 61-ва механизирана бригада е назначен полковник Груди Ангелов, който също е удостоен със звание „бригаден генерал“.
Вие сте военнослужещите, които са достойни да поемат отговорността и управлението на БА, както и на нейните подчинени структури, изтъкна президентът. Вярвам, че вие, съвременните български генерали и адмирали, сте достойни продължители на делото на нашите предци, допълни той.
Основен приоритет в дейността на Въоръжените сили остава защитата на суверенитета и териториалната цялост на България, заяви държавният глава. „Въпреки трудностите армията изпълнява конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и ЕС. Българските военнослужещи достойно, храбро и с чест изпълняват своите задължения в мисии и операции на няколко континента“, посочи той.
Модернизацията и хората – това са двата актуални ключови аспекта, гарантиращи изграждането на необходимите отбранителни способности и успеха на трансформацията като цяло, категоричен беше президентът Плевнелиев. Той напомни, че през април тази година по негова инициатива се проведе Консултативен съвет за национална сигурност по въпросите на отбраната, в рамките на който бяха приети ключови за развитието на отбраната препоръки. Президентът изрази удовлетворението си, че планираните разходи за отбрана следващата година се увеличават и ще бъдат 1,35 на сто от брутния вътрешен продукт. Той сподели очакването си програмата за развитие на отбранителните способности, която бе приета от Министерския съвет (МС), да бъде утвърдена още тази седмица и от Народното събрание. На основата на приетата програма МС ще разработи нов план за развитие на ВС, който ще влезе в сила до края на годината.
Изграждането на съвременна и боеспособна БА, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и да бъде способна да изпълни поставените от държавата задачи, трябва да продължи и да бъде доведено до успешен край, изтъкна президентът Плевнелиев. Вие, г-да генерали и адмирали, сте основният двигател на този продължителен и нелек процес, каза той.

Благодарност за доверието и честта
За мен е огромно удоволствие от името на удостоените и повишени във висше офицерско звание да изкажа благодарност за високото доверие и чест, което ни е гласувано, каза в отговор генерал-майор Пламен Атанасов. Уверявам ви, че ще работим за изграждане на нови отбранителни способности, които да помогнат на ВС да изпълняват своите мисии и задачи в новата стратегическа среда за сигурност, заяви той. Ще продължим в същия дух да работим и за укрепване на сигтурността на страната и да поддържаме традиционно високия имидж на ВС и БА, категоричен беше заместник-началникът на отбраната.

Глобален отговор срещу тероризма

Тероризмат е глобална заплаха, отговорът трябва също да бъде глобален, всички трябва да се обединят срещу тероризма – Европа, Америка, Русия, Китай, всички, заяви в словото си държавният глава. По думите му срещу тероризма трябва да се приложи целият арсенал от мерки за сигурност.
„Терористите могат и трябва да бъдат победени и изправени на съд от световната антитерористична коалиция. Отговорът на атентатите трябва да бъде солидарност и единство в Европа. Сигурността на хората трябва да бъде гарантирана, но в никакъв случай не бива да допускаме разделение по религиозен, етнически или друг принцип.
Всички ние – християни, мюсюлмани, евреи и други, трябва да продължим да живеем заедно и да се сплотим още повече срещу екстремизма. На външните граници на ЕС трябва да се подобри контролът. Но изграждането на огради вътре, в самия съюз, само ще задълбочи разединението в Европа“, каза президентът.
plevneliev-nagrajdavaneНие, българите, желаем мир, върховенство на закона и човешко развитие за всеки, очакваме принципите на международния правов ред да се спазват от всички, включително и от най-силните, сподели той. Работим за свързаност и приятелство с народите в Югоизточна Европа, като искаме границите на Балканите да падат, а не да се местят, каза Росен Плевнелиев. 
„Нашата сила е в сътрудничеството и интеграцията, защото само те правят прогреса възможен. Затова трябва да развиваме членството си в ЕС и НАТО, да се интегрираме с модерна демократична Европа. Нашето оръжие е интеграцията, не изолацията. Нашето оръжие срещу идеологията на тероризма е образование, толерантност и уважение към различните. Отговорите на атентатите трябва да бъдат повече, не по-малко Европа“, категоричен беше президентът.
България трябва да прояви солидарност и да помогне, според възможностите си, на всеки в нужда в ЕС, но и ще очакваме нашето европейско семейство да застане като един зад нас в случай на криза в България, обобщи той.

В словото си президентът даде персонални оценки и отправи пожелания към всеки от четиримата висши офицери:

– Г-н генерал-майор Атанасов, сигурен съм, че богатият професионален опит, който натрупахте през годините като командир на полк, на бригада, на командване, а също и като началник на Щаба на СВ, ще ви помогне да се справите със задачите и предизвикателствата пред новата длъжност – заместник-началник на отбраната, на която сте назначен.

– Г-н комодор Андреев, като началник на Щаба на ВМС досега вие планирахте задачите и организирахте войсковия живот във флота, а сега конкретно ще трябва да осъществявате и контрол в тези направления. Убеден съм, че благодарение на солидния практически опит, който имате, вие ще успеете да се справите с непосредствените ангажименти, произтичащи от новото ви назначение – заместник-командир на ВМС.

– Г-н бригаден генерал Матеев, като офицер, израснал в парашутно-разузнавателните формирования на БА, с активния принос по изграждането и функционирането на Командването на силите за специални операции и с ролята ви на началник на отдел „Съвместни съоръжения” в МО, на новата длъжност, сигурен съм, Вие ще допринесете за повишаване и интегриране на способностите на личния състав на 68-а бригада „Специални сили“ с партньорите ни в НАТО.

– Г-н  бригаден генерал Ангелов, опитът, който имате като командир на рота, батальон и полк, както и уменията, които сте придобили в международни мисии в Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол, а също и като началник на отдел „Бойна подготовка на войските“ ще Ви предостави възможност да подобрите подготовката и повишите бойните умения на личния състав от 61-ва механизирана бригада.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани