Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Уайтснейк“ бомбардираха София с любов

[post-views]
„Уайтснейк“ бомбардираха София с любов

whitesnakeИма една приказка, че жив класик е тоя, когото, ако срещнеш някъде, си казваш „Абе, тоя още ли е жив?“. Често ще я чуете от амбициозни „дарования“, осъзнали собствената си безперспективност, от изморени конкуренти или от отегчени лаици.
Във вторник на сцената в столичната „Арена Армеец“ един класик по-жив от мнозина нароили се новобранци подари на града ни два часа рокистория – великолепно изсвирени и изпяти, в атмосфера на стопроцентово съпреживяване от страна на благодарната публика. Дейвид Ковърдейл заедно с актуалния състав на „Уайтснейк“ показа, че в рока няма ЕГН. Чухме как добрата музика с времето става само по-добра и видяхме в действие оздравителния и ефект.
Четири години след минифестивала Sofia Rocks на стадион „Българска армия“ „Уайтснейк“ се завърнаха с променена програма, вдъхновена от славните години на Ковърдейл в „Дийп Пърпъл“. Класиките Burn, You Keep on Moving, Gipsy, Mistreated отдавна не са звучали в толкова авторитетно изпълнение на българска сцена. Заедно с гарантирано успешните собствени хитове на групата, тази Пърпъл-Снейк компилация показва растящото разбиране от страна на ветераните за леко променения характер на тяхната музикална мисия – без притеснение да преподават отдавна научени уроци, все пак три поколения зрители запълниха капацитета на залата, за да получат най-доброто от най-добрите. Тази нова мисия е добре отразена и в последния албум на „Уайтснейк“ – The Purple Album, изцяло съставен от изсвирени наново композиции на „Дийп Пърпъл“ от епохата с Ковърдейл.
Освен легендарния фронтмен, високото качество за нас гарантираха колегите му, със задължителен акцент върху ветерана-барабанист Томи Олдридж и китарния виртуоз Реб Бийч.Публиката не остана длъжна на цялото това историческо присъствие – кръшни рокерки чупеха снага в надежда да установят двустранен визуален контакт със сърцеразбивача Дейвид (независимо от разстоянието до сцената), сериозните им кавалери уверено скандираха „бейбе, бейбе“, а непопадащите в тези два профила доброволно затъваха в несложната система от координати baby-crazy, fire-desire.
Не на последно място, в светлината на малко странните културни лутания в доскоро популярни рокцентрове като Каварна, гостуването и успешното шоу на „Уайтснейк“ в столицата добиват допълнителна ценност.

Димитър Бояджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани