Информационен център на Министерство на oтбраната

alen_delon2
С голямата си лубов Роми Шнайдер в ”Кристин”
Ален Делон – актьорът, по когото преди половин век въздишаха всички жени по света – и особено българките, навърши 80 години.
„Честит рожден ден, мой Ален. Обичам те 80 пъти!“, му написа колежката Бриджит Бардо в писмо, което агенция Франс прес публикува. „Ти си живият символ на шедьоврите, които Франция сътвори през века, в който с теб бяхме заедно“, добави прочутата актриса, която навърши 80 години миналата година.
Роден е на 8 ноември 1935 г. в парижкото предградие Со. Започва да се снима в киното през 1957 г., като изиграва ролята на Жо във филма Quand la femme s'en mele. Досега се е снимал 

в над 90 филма и сериали

режисьор е на 3, сценарист на 10 и продуцент на 23. Носител на наградата „Сезар“ за най-добра мъжка роля във филма „Нашата история“ през 1985 г. Кавалер е на Ордена на почетния легион през 1991 г.
Дете с трудно детство, единствен син от несполучлив и рано разпаднал се брак, Делон е принуден да помага на доведения си баща в неговата месарница, където отрано свиква с кръвта и мириса на смъртта. Нещо, което несъмнено ще изиграе главна роля в бъдещото му развитие и оформяне като личност. Израсъл в парижкото предградие Со, в непосредствена близост до тамошния затвор, малкият Делон често си играе с децата на надзирателите, от които научава първите гангстерски истории, разказани от татковците с униформи.
Picture No. 10643448И тъй като е беден и няма връзки да се скатае от казармата, Делон попада направо в разгара на войната в Индокитай, където в средата на миналия век Франция воюва, за да удължи агонията на постколониалното си влияние в Азия. Не, не е участвал в реални бойни действия, по-скоро само в няколко улични престрелки, но пък за сметка на това е нещо като враг на армейския ред на своите, враг в тила, който, за да се позабавлява, краде военен джип и след кратко преследване е хвърлен в ареста, навръх 20-ия си рожден ден. По-късно ще признае пред френски журналисти, че тогава за пръв път, хвърлен зад решетките, ще почувства истинската тъга и дълбочината на самотата, която сякаш ще го преследва цял живот, въпреки многобройните деца, бракове, приятелства, предателства и роли. Пусната е в ход машина, която вече не може да бъде спряна. Доколко Делон е неин изобретател, доколко нейна жертва – това е почти невъзможно да се установи днес. Избрал доброволно пълната изолация, подобно на една друга голяма звезда на фернското кино – Бриджит Бардо, актьорът 

предпочита да живее сам

в огромното си имение, заобиколен от най-верните си приятели – глутница любвеобвилни кучета, които обаче го бранят (буквално) със зъби и нокти от любопитството на упоритите папараци.
Фактът, че Делон е имал изпълнено с перипетии трудно детство, че винаги отвръща на журналистите с жлъчни афоризми, чисто авторски, които биха могли спокойно да съперничат на изстраданите остроумия на Чърчил примерно, ме направиха фен на актьора завинаги.
alen-delon1След като отбива военната си повинност, Делон се завръща в родния Париж, работи това онова, за малко дори е помагач в месарския щанд на халите, но по-дълго се задържа като сервитьор. До мига, в който управителят или собственикът на кафенето, забравил съм вече, опитва да го лъже нещо в заплатата. Скандалът завършва с бой и Делон, разбира се, се озовава на улицата.
С външност като неговата обаче, не му се налага да събира фасове по улицата. Една от неговите ранни любовници го урежда с покана на филмово парти, където е забелязан не от кой да е, а от самия Дейвид Селзник, режисьора на „Отнесени от вихъра“. По това време Селзник гостува в Париж и изпраща покана на Делон, а кой, ако не самият Селзник може да има по-добър нюх за потенциала на всяка една бъдеща звезда.
 Разговорът наистина се състои, но Делон отказва, далновидно проумял, че първо трябва да бъде признат в родината си, има време за Холивуд, тази жестока месомелачка за млади таланти. Колелото на съдбата обаче вече се е завъртяло, Делон е 

забелязан и от други режисьори

да, има и връзки с мъже – нещо, което никога не е крил от журналистите.
Два от най-добрите военни филми на Делон са „Изгубеният отряд“ и „Сбогом, приятелю“. В „Изгубеният отряд“ (1966) Делон си партнира с американската легенда Антъни Куин. Филмът разказва историята на френските войници, претърпели поражение в Алжир. 
„Сбогом, приятелю“ (1968) е френско-италиански филм на френския кинорежисьор Жан Ерман. Лекарят-лейтенант от медицинската служба Дино Баран (Ален Делон) и наемникът Франц Проп (Чарлс Бронсън) са служили заедно във Френския чуждестранен легион. След като се разделят, всеки поема по своя път. По-късно Дино и Франц отново се срещат случайно, след като всеки от тях трябва да изпълни една и съща задача. По молба на красавицата Дино трябва да изнесе тайно от сградата на голяма корпорация документи, които се намират в един сейф. Франц е нает да открадне съдържанието на същия сейф.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top