Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС и Турция с общ план за бежанците

[post-views]

Европейският съюз и Турция подписаха споразумение за ограничаване на бежанския поток към Европа. Според договореното Брюксел отпуска на Анкара финансова помощ, визови облекчения и подновяването на преговорите за присъединяването към ЕС.
Един от основните моменти на споразумението между ЕС и Турция е Анкара да приема обратно незаконно влезлите на територията на Европа имигранти, както и да връща  икономическите имигранти към държавите им на произход.
Според доклад на ООН близо две трети от всички бежанци и имигранти, които влизат в ЕС, идват от Турция. За турския премиер Ахмет Давутоглу споразумението е историческо.
Турция ще получи от ЕС 3 милиарда евро, с които да подобри условия на живот в бежанските лагери и така да ограничи потока от бежанци и имигранти. Но не толкова финансовата помощ, колко готовността на Брюксел да отмени визите на турски граждани, се оказа ключов момент в постигането на споразумение. Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер заяви, че ако Турция спази обещанието си, отпадането на визите може да стане най-рано през октомври 2016г.
В заключение ЕС и Турция се споразумяха от следващата година да редовно провеждат двустранни срещи на високо ниво.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани