Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Климатичните промени събраха десетки лидери в Париж

[post-views]

Paris-climate-changeВ Париж започна международната конференция за климатични промени. През следващите две седмици представители от 197 страни ще се опитат да постигнат правно обвързано споразумение за намаляване на вредните емисии, с което да спре постоянното покачване на средните стойности на глобалните температури. Българският президент Росен Плевнелиев е сред участниците на форума.
Това, което правим днес, ще зависи бъдещето на идните поколения. Под това мото беше открита международната конференция за климатични промени в Париж.
Фокусът на срещата е върху САЩ и Китай, които са двете най-големи икономики и съответно най-големите замърсители в света.
В своето обръщение към делегатите американския президент Барак Обама заяви, че САЩ не само осъзнават, че са част от проблема, но и че са приели отговорността да съдействат за решението му.
Обама допълни, че живеем в във времена, в които икономическия растеж, може да върви ръка с ръка, опазването на околната среда.
Китай е друга страна, която ако не се обвърже правно, всеки усилия за ограничаването на глобалното затопляне до не повече от 2 градуса по целзий над пред индустриалните нива, ще са напразни.
Лидерите на най-развитите икономика в света са единодушни, че е дошло време да се остави в миналото използването на фосилни горива, и да се инвестира повече в обновяеми енергийни източници.
Шансове в Париж да бъде намерен компромис са 50 на 50 но учените са единодушни, че това е последния шанс, за решение на проблема, защото утре вече може да е късно.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани