Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германският кабинет одобри мисията срещу ИДИЛ

[post-views]
Германският кабинет одобри мисията срещу ИДИЛ

samolet-germaniqГерманският кабинет одобри плановете на канцлера Ангела Меркел за предоставянето на военна подкрепа на Франция в борбата на Париж срещу джихадистикото движение ИДИЛ. Крайната дума има Бундестагът, който ще гласува по темата в сряда.
Германската военна подкрепа ще се изразява в предоставяне на разузнавателни изтребители Торнадо, както и военни кораби, които да подобрят сигурността на френския самолетоносач „Шарл Дьо Гол” в Средиземно море. Отделно Германия ще предостави достъп на Франция до разузнавателните си сателити, както и въздушни цистерни за презареждането на френските изтребители във въздуха.
Федералният парламент на Германия ще има крайната дума за обещаната от Берлин помощ на Париж, но след като коалиционно правителство на Меркел го одобри, не се очакват изненади в сряда.
След Атентатите в Париж френският президент Франсоа Оланд поиска помощ от европейските си партньори, в борбата си срещу джихадисткото движение.  
Очакванията на Оланд, че европейските страни ще се включат активно във въздушните операции срещу ИДИЛ обаче не се оправдаха.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани