Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Контратерористична операция в Италия и Косово

[post-views]
Контратерористична операция в Италия и Косово

piciq-italiqСъвместна спец акция срещу джихадистка клетка на територията на Италия и Косово завърши с ареста на четирима души. Задържаните са обвинени в разпространяването на ислямистка пропаганда и заплахи срещу Папата.
Трима от арестувани са задържани в Северна Италия. Сред тях има гражданин на Македония и двама косовори.
Четвъртият арест е направен в Косово. Властите в Прищина признават, че все повече мюсюлмани залитат по идеологията на ИДИЛ в Ирак и Сирия.
Началникът на косовския департамент за борба с тероризма Луан Кека заяви, че разполага с информация, че поне 300 негови сънародници са заминали за  300 Ирак и Сирия.
Той допълни, че сред тях има много жени и деца, като за останалите се предполга, че са активни бойци в редиците на ИДИЛ.По данни на косовската полиция задържания мъж на територията на страната е имал боен опит натрупан зад граница.Косовоските и Италианския власти обявиха, че разбитата клетка освен он-лайн пропаганда, не е планирала терористично нападения. Групата е била засечена в интернет, след като е отправяла открити заплахи към папата и приветствала атентатите в Париж. Най-вероятно срещу задържани ще бъдат повдигнати обвинения в проповядването на религиозна омраза и оправдаването на тероризма.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани