Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО покани Черна гора да се присъедини към Алианса

[post-views]

Flags of the 28 NATO member countriesВъншните министри на страните-членки на НАТО взеха решение да поканят Черна гора да се присъедини към Алианса. С това официално започва и процедурата по преговори за присъединяване на бившата югославска република, която може да стане 29 страна-членка на Северноатлантическия пакт. 
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи решението за покана на Черна гора като историческо. То беше прието единодушно от всичките 28 страни-членки.
По кана на Столтенберг външният и военният министри на Черна гора Игор Лукшич и Милица Пеянович-Джуриши се присъединиха към събранието на Северноатлантическия съвет на ниво външни министри.
Процедурата по преговори с Черна гора може да продължи една година. Това ще е първото разширяване на НАТО в Източна Европа, в частност Западните балкани от шест години на сам, след присъединяването на Албания и Хърватия през 2009г. И докато за НАТО това е исторически момент за Русия е поредната предпоставка за дестабилизация на Западните Балкани.
По време на срещата си външните министри на НАТО взеха решение да засилят въздушната отбрана на Турция с повече патрулни самолети и противовъздушни системи, след като страна свали миналата седмица руски бомбардировач.
Отделно министрите одобриха стратегия в борбата срещу хибридната война, като всяка подобна атака, може да задейства член 5 от Вашингтонското споразумение. Съгласно този член въоръжено нападение срещу една от страните в НАТО се разглежда като нападение срещу целия алианс.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани