Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пентагонът получи мандат за спецоперации срещу ИДИЛ в Ирак

[post-views]
Пентагонът получи мандат за спецоперации срещу ИДИЛ в Ирак

usa-spec-siliСАЩ планират да подсилят въздушната си операция срещу джинахадисткото движение ИДИЛ със сухопътни специални части. Това обяви пред Конгреса американският министър на отбраната Аштън Картър, който посочи, че освен на територията на Ирак се планират и сухопътни операции и в Сирия.
Според плановете на Пентагона ударната група ще е съставена от не повече от 50 души. Американският министър на отбраната Аштън Картър обясни на конгресмените от комисията по отбраната, че американските войници ще са с мандат за провеждането на спецакции за освобождаването на заложници, събирането на разузнавателна информация и залавянето на високопоставени лидери на ИДИЛ. 
Освен от Конгреса, Пентагонът трябва да получи разрешение и от иракското правителство, което вече се обяви против подобен ход.
Иракският премиер Хайдер ал Абади вече обяви, че неговата страна не се нуждае от повече чуждестранни войници.
Против идеята се обяви и най-влиятелната въоръжена сунитска групировка в Ирак, която предупреди, че е готова да воюва срещу всички чуждестранни сили в страната.
Американското общество също е разединено по въпроса, като много хора са против сухопътна военна намеса в Ирак.
Преди година американският президент Барак Обама изпрати над 3500 американски войници в Ирак, като част от стратегията му срещу джихадистите от ИДИЛ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани