Информационен център на Министерство на oтбраната

Брюксел или Коледа под обсада


KUSHTIНа 20 ноември центърът на белгийската столица трябваше да грейне в задължителния коледен блясък. Почти всички площади в старинната част на града обаче останаха в коледна готовност прекалено дълго време, а със сигурност след дните на огромно напрежение, военни и полицейски операции празникът няма да бъде същият.
Заради тероризма. За жалост.
Но белгийците не предадоха Коледа и в тази обстановка. Напротив – празненствата просто се забавиха.

SHOKOLAD
Деца разкриват магията на шоколада

На 19 ноември огромна платформа докара на „Гран Плас“ десетметрова вековна ела. По-късно дървото бе украсено и вечер ще грее в сини багри. Цветове, на които известно време се радваха най-вече патрулиращите военни с автоматично оръжие в ръце. 
Ала Брюксел обича Коледа и празникът си харесва традициите на своя град. Украсата по централните булеварди наистина е впечатляваща. Когато се отворят и къщичките с лакомства и червено вино, обстановката съвсем ще стане празнична. Под зоркия поглед на хиляди цивилни очи, дебнещи да не се повтори и тук безумието от 13 ноември в Париж.
В същото време още от началото на ноември големите магазини в Брюксел приканват с коледните си оферти. Същинските разпродажби стартират в началото на последния месец от годината, но манията за пазаруване лека полека обхваща всички. Гости и жители на Брюксел, независимо от религия и цвят на кожата. ELHA
Естествено празникът е най-значим за малчуганите. Често може да срещнете цял клас някъде по улиците на града. Учениците нагледно получават уроци за всичко. За историята или просто за … нещата от живота. Или пък как се произвежда прочутия белгийски шоколад, например. В малката фабрика „Заабар“ освен лекциите и демонстрация с производство на бонбони хлапетата придобиват навици от шоколадовата култура. Естествено и си тръгват с пълни шепи от безбройните разновидности на шоколад, създаван тук. Да знаете – всевъзможни вкусове – от натурален шоколад с люта чушка до… сладкиш с манго или банан. Добавките от всевъзможни ядки също не може да се изброи. Ако пък искате може да си купите и скулптури от шоколад. Най-голямо предлагане логично е на Манекен Пис в естествени размери. 
Всички в „Заабар“ се захласват от преживяното. Дори честите сирени на полицейски автомобили отвън не правят впечатление.
Защото всеки пак иде Коледа. Въпреки обсадата. ULICA

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top