Информационен център на Министерство на oтбраната

Няма по-интересна служба от транспортната

LEITENANT-IOVO NANKOVТази година в. „Българска армия“ дава думата не само на началството, а и на един новоназчначен лейтенант във Военнотранспортните органи на Българската армия, който, образно казано, току-що е станал от курсантската скамейка.
И така, лейтенант Йово Нанков роден е през 1991 г. в Стара Загора, завършил е специалност „Придвижване и транспорт“ в Националния военен университет във Велико Търново и в момента работи по специалността си. Назначен е на служба във военно формирование 14370 от 24 юли в Групата по контрол на придвижването. Това е първото му назначение.
Питаме го какви са били очакванията му, разминава ли се теорията в университета с практиката в реалната военна служба. Според него, това, което се изучава във военния университет, е една добра основа, като не може да се очаква един млад лейтенант да е запознат с всички аспекти на службата. Категоричен е, че благодарение на стажовете, които е изкарал в групите за контрол на придвижването в Горна Оряховица и Пловдив му помагат в ежедневната дейност.
„За времето, което съм тук, успях да видя доста неща, участвах в някои мероприятия и стигнах до извода, че работата и службата в Групата по контрол на придвижването е изключително интересна, налага се координация с различни държавни ведомства, митници, гранични пропускателни пунктове, работи се често на летищата, работим с колеги от различни цивилни структури. Често трябва да се работи с БДЖ, с летищни власти и митници. Това изисква висока отговорност, но работата е интересна и доста специфична, в сравнение с другите дейности в армията“, разказва лейтенант Нанков и не крие удовлетвореността си от първото си работно място.
Все още не е участвал в мисии, но има такова желание, защото „един военослужещ трябва да придобие опит в реална обстановка, трябва да тества себе си, за да знае как ще реагира, а каква по-подходяща среда от тази по време на мисия“.
Ако се „отвори възможност за участие в мисия“, със сигурност би предпочел някоя гореща точка, без страх от военните действия. Но човек никога не може да бъде достатъчно подготвен, учи се през цялата си служба, защото всеки ден му поднася нови предизвикателства. Светът се развива, непрестанно излизат нови технологии, нашата армия се развива, така че от военнослужещия  се изисква да бъде гъвкав, адаптивен и  често му се налага да се учи „от движение“, убеден е Нанков. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top