Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМА – по нея се равняват!

[post-views]
ВМА – по нея се равняват!

vma-praznikНа празник като на празник. И този път първи декември във Военномедицинска академия започна с полагане на венци пред Паметника на загиналите медицински чинове сред зеленината пред сградата. Да, не беше кръгла годишнина, „само“ 124 г. от създаването на военната ни медицина и нямаше фанфари, но елитът на държавата уважи празника и труда на военните ни медици. На крака дойдоха президентът на републиката и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, военният министър Николай Ненчев и здравният Петър Москов, генерал-лейтенант Константин Попов, зам.-началник на отбраната, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на БАН Стефан Воденичаров, заместник-министрите на МО Орхан Исмаилов и Димитър Кюмюрджиев, генерали и офицери от Българската армия, председателят на БЛС Венцислав Грозев… Председателят на комисията по отбрана ген. Михо Михов беше изпратил своето приветствие до ръководството и екипа на ВМА, защото по това време в НС се обсъждаше бюджетът. 
Но за тържественото заседание в киносалона – по-късно. Засега по-наблюдателните забелязаха „новия“ национален флаг, спуснат по цялата височина на сградата на болницата, както и обновения електронен часовник, на който се изписваше и поздравлението за 124-годишнината.
nenshev-plevneliev-vmaВсичко в този ден беше разбираемо приповдигнато. Но началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент проф. Николай Петров имаше пълно основание да поздрави екипа на ВМА с добра равносметка за работата през годината, в която този ръководен екип пое ръководството й. Числата показват, че Академията е поела глътка въздух и ще стартира новата 2016-а с намалени дългове, структурна реформа и  финансова стабилизация. „За нас е изключителна чест да отбележим този ден, каза той, не защото това е празникът на ВМА, а защото ВМА е марката, с която всички се гордеем, майката, която създаде всички нас и надеждата за голяма част от населението на страната.“ 
Или, както каза в приветствието си председателят на БЛС Венцислав Грозев, че ВМА стои най-вдясно в строя и по нея се равняват. 
„ВМА винаги е била марка и синоним на високо качество“, заяви проф. Николай Петров и благодари на екипа си, защото това е преминало „през гърба на колегите“ му. За десетте месеца на 2015-а в сравнение с периода от 2014-а разходите са намалели с 21 млн.лв. при запазено качество и обем на дейност. Проф. Николай Петров каза, че всичко това дава възможност „да покажем, че стоим стабилно на палубата, че дупки вече няма и оттук нататък да започнем да мечтаем“.
А мечтите на екипа на ВМА са реални. Доколкото от 2016-а  стартира за първи път финансиране на оказаната спешна медицинска помощ във ВМА, според министър Москов. Променен е законът и поликлиниката на ВМА вече ще отчита дейност към НЗОК. С подкрепата на министрите на отбраната и на финансите са осигурени средства за услугата „Избор на екип“. Министър Ненчев заяви, че обмисля да се промени статутът на практикуващите във ВМА военни лекари, които да продължат да изпълняват задълженията си и в извън работно време, една отнета справедливост, която ще задържи много лекари.
nenchev-vmaНачалникът на ВМА благодари и на фирмите, проявили разбиране на проблемите им, и на всички дарители, помогнали на болницата. И прочете стихотворението „Песен за доброто“ на Недялко Йорданов от учебника на малката му дъщеря… Самият поет също поздрави състава на ВМА.
Държавният глава, министър-председателят, министрите на отбраната и здравеопазването и останалите официални гости благодариха на ръководството на ВМА и на служителите за утвърждаването на болницата като най-предпочитаното лечебно заведение в страната и за реформите за стабилизирането й. Премиерът подчерта, че във ВМА се чувства като у дома си. А генерал-лейтенант К. Попов заяви, че „ВМА е институция с национално значение и уникална структура, защото освен, че покрива всички сфери в медицината, диагностиката, образованието, науката, тя носи и различен дух, защото нашите медици подготвят нашите офицери за мисии, участват лично в мисии в далечни и непознати страни, развявайки българския флаг. Те символизират държавата там, където са. ВМА е всепризната марка и вие сте тези, които давате съдържанието на тази марка. От името на всички, които носим пагон, искам да кажа, че ние сме привилегировани за нас да се грижат най-добрите“.
Всъщност, ВМА е преди всичко традиции, което зам.-началникът на ВМА полк. проф.Венцислав Мутафчийски подкрепи с мотото на поколения военни медици „Ако днес сме големи, то е защото стоим на раменете на предци титани“…
И както обикновено, тържеството завърши с искрящ от настроение концерт на екип от  Представителния ансамбъл на ВС.

Цвета Георгиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани