Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Датчаните отхвърлиха правилата на ЕС за сигурността

[post-views]

daniq-kristianiaДания отхвърли по-тясна интеграция с Европейския съюз с на референдум в четвъртък. При всички преброени гласове 53,1% от датчаните са гласували с „Не“ по въпроса за присъединяването на страната към политиките на общността по правосъдието и вътрешните дела. 
Твърдото „не” на датчаните е тежък удар за водещите партии в страната, които водеха кампания в подкрепа на положителния вот.
Отхвърлянето на идеята за по-тясно интегриране с ЕС е победа набиращата скорост анти-европейска и анти-имиграционна Датската народна партия. Негативният вот се смята и за победа за всички евроскептични партии на Стария континент.
Това е седмото „не” на датчаните по темата за по-тясно интегриране с ЕС.
Голяма част от хората, които упражниха правото си на глас, се оплакват, че политиците не са успели да им обяснят за какво точно гласуват.
С отрицателния вот Дания може да загуби членството си в Европол, както и ресурсите на полицейската агенция, която се бори срещу организираната престъпност, трафика на хора и тероризма като цяло.
Анализатори коментират, че основната причина датчаните да гласуват с не е задълбочаващата се имигрантска криза, и последните нападения в Париж. Дания е сред малцината страни-членки, за която не важат всички правила в ЕС.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани