Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Инженерна рота с отлична оценка

[post-views]
Инженерна рота с отлична оценка

Polkovnik_Plamen_JordanovПолковник Пламен Йорданов – председател на комисията по сертификацията:
„Изводът ми от действията, които наблюдавах по време на сертификацията, е, че формированието е сглобено и отлично изпълнява своите задачи. Личеше една много добра взаимопомощ в отделните колективи. Командването на батальона управляваше инженерната рота за обща поддръжка умело, а ротният командир капитан Даниел Стоянов ръководеше подчинените си според изискванията и без пропуски. Крайната оценка на комисията по сертификацията е „Боеготов“. По-късно на батальона ще бъде изпратен подробен доклад с всичките забележки и препоръки.


Колона от инженерни машини спря движението си, след като воини забелязаха съмнителен кашон до пътя. Докладвано бе в Тактическия оперативен център и поискано съдействие от екип. Той пристигна и след разузнаване се оказа, че в кашона има импровизирано взривно устройство. Докато траеше обезвреждането му, колоната се изтегли, за да тръгне по друг маршрут… 
Автомобили преминаваха по специално построената мостова преправа.  Неочаквано срещу тях  проехтяха изстрели от леко стрелково оръжие и бе хвърлена граната. Военнослужещи отвърнаха на огъня и прогониха нападателите, но мостът бе повреден от гранатата. Ранен бе войник, на когото трябваше да бъде оказана незабавна медицинска помощ и той да бъде евакуиран. Поискано бе разрешение за построяването на нов мост, в близост до повредения…
INJENERNA ROTA1Това бяха само част от

обстановките и задачите

с които  трябваше да се справи по време на тридневната сертификация инженерната рота за обща поддръжка с командир капитан Даниел Стоянов. Тя е декларирана за силите на НАТО с ниска степен на готовност и е от 91-ви батальон с командир подполковник Пламен Минчев от състава на 55-и инженерен полк. По сценарий ротата имаше за задача да осигури бригадна група в инженерно отношение в операция по поддържане на мира. За тази цел воините трябваше да оборудват външен периметър на база с елементи от инженерни заграждения и да подготвят нейното осветяване, да изработят дървени конструкции на наблюдателна вишка, да поддържат път и построят хеликоптерна площадка и водосток…И непрекъснато да охраняват външния периметър на базата.

По време на тези разностранни задачи често възникваха ситуации. Имаше атаки с леко стрелково оръжие и с минохвъргачен огън, инцидент с разлят амоняк, заглушаване на радиочестоти, леко ранен военнослужещ от въздушна атака и извършване на медицинска евакуация, повредена автомобилна техника…И както при изпълнението на всички задачи, така и при реагирането на неочакваните обстановки инженерните специалисти показаха своите повишени способности. 
В първата фаза на сертифицирането бяха проверени всички документи по изискванията на Creval. А втората фаза протече като двудневно полево учение.

Кои бяха

главните действащи лица

в тази трудна сертификация, протекла в неблагоприятни метеорологични условия? Командването на батальона бе представено от заместник-командира майор Владимир Андреев и заместник-началника на щаба капитан Радостин Тенев.

Дългогодишен командир на инженерната рота е капитан Даниел Стоянов. Негов заместник е капитан Малин Михайлов, заместник-командир по логистичното осигуряване е капитан Марио Марков. Взводни командири са капитаните Стоян Атанасов, Калоян Рашков и Станимир Симов, старши лейтенантите Христо Иванов и Димитър Димитров, и лейтенантите Симеон Костов и Мариян Буколски.  На сертификацията участваше и един охранителен взвод с командир старши лейтенант Красимир Дамянов от 3-и отделен механизиран батальон в Благоевград. Бяха дошли и комуникационно-информационни специалисти от 54-и батальон на 55-и инженерен полк в Белене, водени от капитан Димитър Чернев. INJ_ROTA2
Председател на комисията по сертификацията бе полковник Пламен Йорданов – началник на сектор „Подготовка и сертифициране на декларираните формирования“ в Командването на Сухопътните войски.
Контролната група от Сухопътното командване на НАТО в Измир (Турция) бе в състав: подполковник Марко Локати от Италия, майор Аристедис Зомпакис от Гърция и подполковник Атанас Лефтеров. Действията на ротата наблюдаваха също командирът на 55-и инженерен полк полковник Росен Арабаджиев, неговият заместник подполковник Иван Тишков и полковник Йордан Йорданов – началник на сектор „Подготовка на инженерните подразделения“ в  Сухопътните войски.

 

Pod_polkovnik Atanas_LefterovПодполковник Атанас Лефтеров – член на контролната група от Сухопътното командване на НАТО в Измир (Турция):
„Нашата задача, с която бяхме изпратени от началника на щаба на Сухопътното командване на НАТО в Измир, бе да съблюдаваме дали се работи стриктно, съгласно разпоредбите и нормативните документи, и как самата комисия от българска страна изпълнява своите задължения по сертификацията на инженерната рота. Заключението ни е, че председателят на комисията полковник Пламен Йорданов бе разпределил задачите между нейните членове и всеки ги следеше прецизно в процеса на учението.”

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани