Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Масова стрелба взе жертви в Калифорния

[post-views]
Масова стрелба взе жертви в Калифорния

Отново стрелба в САЩ – 14 души бяха убити, а 17 са ранени, след като въоръжени стреляха по хората в социален център в Сан Бернардино, Калифорния, съобщиха световните медии. KALIFORNIA-strelba
Двама от заподозрените за стрелбата са убити. Предполага се, че в нападението са участвали не повече от трима души, които се опитали да избягат с тъмен джип. Според информациите полицаите са настигнали автомобила и открили стрелба, при която единият заподозрян е бил убит, а другият – ранен и впоследствие задържан. При възникналата престрелка е пострадал леко полицейски служител.
По всяка вероятност има и трети нападател, който все още е на свобода. Полицията претърсва жилища в града, за да го намери.
За инцидента, станал около 11 ч. местно време, бе съобщено в Туитър от пожарната на Сан Бернардино, като в изявлението се казваше, че са извикани пожарникари по сигнал за стрелба и 20 жертви. В района бяха изпратени отряди на ФБР, Федералната агенция за контрол над оръжията и щатска полиция.
Представител на местните власти заяви, че трагедията се е разиграла в Inland Regional Center – център за подпомагане на хора с проблеми в развитието.
Той разполага с комплекс от три сгради, където работят около 700 души. Стрелбата е станала в конферентен център, който е бил даден под наем за събитие в чест на служители на местната управа.
Телевизионни репортажи показаха как от сградата излизат хора с вдигнати ръце.
„Не знаем какви са мотивите на нападателите, но знаем, че от двете основни партии можем да предприемем стъпки, които да направят американците по-сигурни. Трябва да работим заедно на всички равнища на управление, за да спре това да е нормална ситуация и да стане отново рядкост“, заяви той, цитиран от Си Би Ес.
По-късно „Лос Анджелис Таймс“ съобщи, че един от предполагаемите извършители на стрелбата, при която бяха убити 14 души, а 17 – ранени, се нарича Саид Фарук. 28-годишният Фарук е бил американски гражданин. Той бе убит от силите на реда при престрелка с тях. Заедно с него е била убита и една жена на 27 – Ташфин Малик. Нейната националност не е установена за момента. Според роднини на двамата убити те са били женени.
АФП пък посочва, че той от пет години е бил специалист по околната среда в отдела за обществено здраве в общината на Сан Бернардино. Двамата нападатели откриха огън по участниците в парти в центъра за социални грижи Инланд, който е агенция за предоставяне на социални услуги и осигуряване на социални грижи за инвалиди, основно деца.
Според Джеръд Бъргуан Саид Фарук е присъствал на партито, после го е напуснал и след това се е върнал с Малик, за да открие огън по участниците в него. Медии по-рано съобщиха, че Фарук напуснал партито след пререкание.
В хода на издирване на нападателите полицията стигнала до къща в съседния град Редландс и в близост до нея открила предполагаемата кола, с която избягали убийците.

Russia's President Vladimir Putin addresses the Federal Assembly, including State Duma deputies, members of the Federation Council, the heads of the Constitutional and Supreme courts, regional governors, heads of Russia's traditional religious faiths and public figures, at the Kremlin in Moscow, December 4, 2014. Putin said on Thursday Russia would not choose the path of isolation and would continue to cooperate with the United States and Europe, despite the Ukraine crisis. REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA - Tags: POLITICS) - RTR4GO2AПутин към Турция: 
Няма да се разминете с няколко домата

Русия няма да забрави никога свалянето на руския военен самолет на 24 ноември над сирийската граница и турците ще съжаляват за това, което направиха, предупреди руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП. Путин каза това по време на годишната си реч пред Федералното събрание.
Ние никога няма да забравим това съучастие с терористите. Ние разглеждаме винаги предателството като едно от най-лошите и най-подли деяния. Нека тези в Турция, които стреляха в гърба на нашите пилоти, да го знаят, заяви руският президент в годишно обръщение към членовете на парламента, правителството и губернаторите на райони в Русия. Не разбирам защо те направиха това. Единствен Аллах го знае, добави Путин, предизвиквайки аплодисментите на членовете на Федералното събрание.
Путин започна ежегодното си обръщение с обявяването на минута мълчание в памет на загиналите в Сирия руски военни. 
В изявлението си Путин каза, че Русия няма да използва груба военна сила в отговор на свалянето на руски изтребител от турските ВВС. „В основата на нашите действия ще бъде преди всичко отговорността пред страната, пред народа. Ние не се готвим и няма да се хванем за оръжието“, подчерта Путин. „Но ако някои си мислят, че извършвайки подло военно престъпление – убийството на наши хора – ще се отърве с домати или някакви ограничения в строителния и други отрасли, то те дълбоко се заблуждават“, предупреди Путин. 
По темата за борбата с тероризма той каза, че дестабилизирането на ситуацията в Близкия Изток е довело до развитието на тероризма. „Направиха кашата, нарушиха държавността, скараха хората помежду им, а след това просто, както се казва в Русия, си измиха ръцете, давайки път на радикали, екстремисти и терористи“, констатира руският лидер.
Невъзможно е една страна на победи тероризма, особено когато границите са практически отворени, светът преживява ново преселение на народите, a терористите имат постоянни финансови източници. „Трябва да създадем единна сила, мощен антитерористичен фронт за борба с тероризма по света. Всяка цивилизована страна е длъжна да участва в разгромяването на терористите, да покаже своята солидарност – нужни са конкретни действия, а не говорене“, подчерта държавният глава.
Относно ситуацията в руската икономиката, той каза, че тя е сложна, но не и критична, виждат се положителни тенденции. „Ситуацията действително е сложна, но, вече съм го казвал и пак ще повторя, не е критична. Още сега ние виждаме позитивни тенденции. Промишленото производство и курса на националната валута като цяло са стабилни. Понижава се инфлацията“, каза президентът.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани