Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Награди за 29-ия ни контингент

[post-views]
Награди за 29-ия ни контингент

Posrestane-NENCHEV„Всяко завръщане е вълнуващо, но когато мисията е изпълнена успешно и най-вече това, че вие се завърнахте живи и здрави, е празник за нас, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев на тържеството на площад „Свобода“ в  Хасково по повод посрещането на 29-тия ни контингент, участвал в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. С негова заповед и със заповеди на началника на отбраната, командващия на СКС, командира на Сухопътните войски и областния управител на Хасково бяха връчени награди на военнослужещите. Благодарим ви за изпълнената задача и за това, което е още по-важно, че завърнахте нашите бойци, нашите синове, живи и здрави на родна земя, поздрави командния състав на контингента кметът на Хасково Добри Беливанов.

В продължение на 6 месеца офицерите, сержантите и войниците даваха денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, на контролно-пропускателен пункт и в тактически, и съвместни оперативни центрове. Провеждаха и обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия. По време на мисията си българите са проверили 4237 моторни превозни средства и 25316 пешеходци и са изпълнили 243 механизирани и пеши патрули. 

Контингентът е в състав от близо 100 военнослужещи и включва национален елемент, взвод за охрана и екип от съветници. Той бе формиран в началото на 2015 г. и проведе подготовката си в района на 31-ви батальон и на територията на гарнизонен учебен център „Добрич“. 

Национален командир е полковник Иван Ортомаров –  държавен експерт в дирекция „Операции и подготовка” в щаба на отбраната. 
Помощник-национален командир и национален командир на контингента в Кабул е полковник Данчо Георгиев Цонев – старши офицер от дирекция „Операции и подготовка” на Министерството на отбраната. Командир на екипа от съветници е подполковник Анатолий Димитров от военно формирование 42 600 – Мусачево.

Взводът за охрана на летище „Кандахар” е от военнослужещи от 31-ви механизиран батальон в Хасково от състава на 2-ра Тунджанска бригада. Командир на взвода е капитан Христо Василев. 

В тържествения ритуал участваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, заместник-командващия на СКС генерал-майор Златко Златев, командирът на СВ генерал-майор Андрей Боцев, областният управител на Хасково Станислав Дечев, кметовете на Хасково и Димитровград Добри Беливанов и Иво Димов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани