Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Обичаният

GRIGOR-2
Григор Димитров си дойде и омагьоса България. Независимо от проваления последен състезателен сезон и свличането от 8-о на 28-о място в световната ранглиста. Хасковлията постоя два дни в столицата, изигра GRIGOR-1страхотен демонстративен мач с Гаел Монфис, поигра с най-талантливите деца на страната и направи няколко спаринга с ВИП клиенти на един от българските си спонсори.
Григор обаче счупи всички рекорди по посещаемост у нас на тенисмач. 12 000 приятели на спорта изпълниха до краен предел „Арена Армеец“, за да се насладят на шоуто с френския ас. Според един от директорите на залата толкова много публика на тенис не е идвала в „Арена Армеец“ и през трите години, когато София бе домакин на женския турнир на шампионките.
Григор очевидно е припознат от младите българи като символ на успял сънародник, тръгнал от затънтената родна провинция. Дори онази история с отказа му да играе в решителния мач за „Купа Дейвис“ с Унгария преди няколко месеца не повлия. Тогава се появиха доста критици, но емоциите и огромният интерес към двубоя миналата седмица показаха друго. 
Григор наистина 
е идол 
Всички, които следят отблизо българския тенис, признават, че той е пробил най-вече, защото е мъжко момче, което не бяга от трудностите. „Григор никога не е бил глезен. Напротив. Това го отличава и отдалечава отсега прохождащите млади „звезди“, които са по-скоро прехвалени ВИП наследници“, сподели човек от българската федерация, който не иска да бъде цитиран. В единственото си заставане пред камери и микрофони тези дни Димитров пък бе лаконичен на въпрос от военните медии, за незадоволителните условия в някои от българските тенис- школи и остарялата българска методика на подготовка като цяло. „Знаете ли – просто трябва силно да искаш нещо, за да го постигнеш. Аз не мислех, че ще ставам тенисист, ала след като се запалих, просто имах ясна визия от малък какво искам да направя. Условията? Да, важни са, но аз започнах с моя баща на едни дъски в училищен салон. Ставахме рано и лепяхме тиксо, за да очертаем линиите и играехме. Страшен късмет е баща ти да е треньор, но всичко е в желанието“, отговори Гришо.
Нещо подобно Димитров се опита да каже и на дузината хлапета, доведени от цяла България за специалната тренировка. Първата ракета на България проведе открит урок, като заниманието премина в добро настроение и с много закачки. Най-добрият ни тенисист бе придружен от баща си Димитър Господинов, който също се включи в заниманието.
„Григор никога не е забравял откъде е тръгнал и помощта, която му е оказвана, затова сега и той дава на тези малки дечица“, заяви Господинов.
„БА“ разбра, че Гришо ще подкрепи фондацията на Димитър Бербатов, която от години спонсорира талантливите български деца. Григор бе един от първите, които спечелиха стипендия и сега се чувства задължен да върне жеста и по някакъв начин да продължи доброто дело.
А хасковлията наистина има с какво да бъде пример. Той е едно от основните лица на този спорт в световен мащаб. Връзката му с Мария Шарапова допълни неговия ореол, а в жълтите медии на Запад все повече се появят намеци за забежки на звездата с популярни личности като известната поппевица Никол Шерцингер. А казват, че списъкът бил дълъг… И какво от това? Не всеки може да си го позволи, нали?
Специалистите обаче предричат добро бъдеще за Димитров с новия треньор. Стига Гришо да успее да се пребори сам със собствената си психика. Веднага след мача в София Григор се прибра в Монако, откъдето заедно с новия наставник Франко Давин отлетя за Маями, където ще протече подготовката му за новия сезон и първите турнири в Австралия в началото на януари. 
„Последните седмици тренирам. Всеки си върши работата в екипа ми, но ни трябва време да се нагодим към обстановката. Никога не съм искал да бързам с избора на треньор.MONFILS 
Трябваше да си дам време
Няколко пъти се срещахме с Франко, за да поговорим за начина на игра и решихме да опитаме. Усетих след първите няколко дни, че той е добър избор за мен – не само като треньор, но той е и добър човек. Гледам дългосрочно на сътрудничеството ни. За момента всичко върви по план. Имах много изисквания към треньора. Да се надяваме да е последният, който трябва да избирам. Имах проблеми и с ракетата – не искам това да звучи като извинение. Не съжалявам за нито едно от решенията, които съм взел. Поемам отговорност за всичко, което съм направил. Един ден си 8-и, на другия ден си 28-и. Това е добър урок за мен. Работим върху няколко елемента – сервис, ретур. Трябва още работа. Има тънкости в играта, но трябва време. Нещата не се получават изведнъж“, коментира моментната ситуация Димитров.
А отношенията му с българската федерация наглед са добри. Като изключим напрежението между президента Цветков и Малееви, които всъщност стоят зад Григор. Да кажем нещо нормално за България…
Иначе за статистика Григор Димитров зарадва българските фенове на тениса с победа, макар и в демонстративен мач, срещу един от най-силните френски играчи – Гаел Монфис. Пред погледа на своите родители Димитров спечели шоуто с атрактивния французин с 6:3, 6:4 на корта в зала „Арена Армеец“ в София. За радост на 12 000 в залата и милиони пред телевизионните екрани.
И си тръгна просълзен. Обичаният наистина обича България. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани