Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пехотата на прага на модернизацията

[post-views]
Пехотата на прага  на модернизацията

BEZOTKATNO-SVКурс към ускорена модернизация предприемат Сухопътните войски. Това стана ясно в края на изтичащата 2015 г., след като не само беше обявен конкурс за доставка на бойни бронирани 

колесни машини

но и беше оповестено бъдещото разработване на подобна техника, която дори да се произвежда у нас. 

След години и десетилетия, през които най-големият вид Въоръжени сили беше принуден от финансовите обстоятелства и орязаните военни бюджети да използва техника на 30-50-годишна възраст, най-после и за пехотата ще изгрее слънцето на модернизацията. Вероятно – от запад, тъй като бъдещата техника ще трябва да е съвместима със съюзниците ни от НАТО.

Във фокуса на нашите усилия е придобиването на нова генерация многофункционална бронирана платформа за бойните формирования, заяви неотдавна командирът на СВ генерал-майор Андрей Боцев. Конкретните направления на модернизацията ще станат ясни в Плана за развитие на отбранителните способности. Очаква се документът да бъде приет до края на годината, след като преди дни парламентът каза „Да“ на Програма 2020.

Въпреки старата техника и хроничните проблеми по осигуряването й с резервни части, гуми и акумулатори СВ изпращат още една успешна година. По думите на генерал-майор Боцев постигнатите резултати през 2015-а и получените оценки дават основание да се каже, че боеспособността и подготовката на командирите, щабовете и формированията се е повишила.
СВ участваха през годината в 120 учения от различен вид и мащаб на ротно, батальонно и бригадно равнище. За първи път от 15 години на полигона в Шабла пехотата 

извърши боен пуск

с комплекс „Точка“, а също и стрелби със системите за противовъздушна отбрана, които са на въоръжение във войските.

През пролетта успешно беше сертифицирата последната, шеста батальонна бойна група. По този начин СВ разполагат вече с пълен комплект от подобни формирования, чието създаване беше разписано в Бялата книга за отбраната. Интересно е, TANK-SVче шестте групи бяха сертифицирани по време на мандата на общо 5 министри на отбраната. Това означава, че дори и в държавата да има политически сътресения или промени във властта, Българската армия остава стожер на стабилността,
изпълнявайки плановете си като по часовник.

Още 10 формирования от СВ преминаха сертификация и заслужиха оценка „Боеготов“ през годината. В рамките на 2015 г. общо 450 воини от пехотата преминаха през подготовки в тренировъчните центрове на силите на САЩ в Германия. 

Военнослужещите от СВ участваха в повече от 20 многонационални учения на териториите на Гърция, Украйна, Грузия, а също в Испания и Португалия, където достойно представиха България в най-голямото учение на НАТО за последните 13 години – Trident Juncture 2015.  Повече от 15 бяха съвместни подготовки 

със съюзниците от НАТО

СВ участват и в многонационалната бойна група на ЕС ХЕЛБРОК, като българската механизирана рота предстои да застъпи в дежурство от началото на 2016 г.

Воините от пехотата поддържат високото реноме на БА и със службата си из горещите точки по света, в различни международни щабове и мисии. Повече от 80 на сто от състава на контингентите ни зад граница са от СВ – в Афганистан, Косово, Босна и Херцеговина, Либерия. Навсякъде българите заслужават суперлативите на командирите и колегите си със своя непрекъснато доказващ се професионализъм.

HUMMER-SVС размаха на най-голям вид Въоръжени сили, СВ действа на цялата територия на България, когато се наложи да се оказва помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи. За целта пехотата поддържа 65 специализирани модулни формирования. През годината воините спасяваха населението при пожарите в Рила, в Старозагорско, Хасковско, Кърджалийско, както и край Смолян неотдавна.

Сапьорни екипи от войските изпълняват опасните задачи по унищожаване на откриваните из страната стари мини, снаряди и бомби. В 95 такива случая през 2015 г. са обезвредени 15 700 боеприпаса.
Нещо повече. И през тази година воините от СВ ликвидираха последствията от поредната експлозия на муниции в гражданско предприятие – този път в Иганово. Повече от 90 военнослужещи от СВ прочистиха от боеприпаси и взривни остатъци 

територия от 25 700 дка

След като миналата година СВ построиха повече от 30-километрова ограда на българско-турската граница за защита от нелегална миграция, през 2015 г. на пехотата беше възложено и да осигури логистична подкрепа на Гранична полиция. От април досега 72-а воини изпълняват тази задача 24 часа в денонощието, тоест – непрекъснато. През годината се наложи СВ да подпомогне колегите си от МВР и по охраната на браздата по границите ни с Турция и Македония. Общо 150 воини се включиха в тези действия.

Успехът на СВ да изпълняват всички поставени им задачи, обаче не бива да скрива трудностите, които тежат като воденичен камък на войските. Един от най-големите проблеми е, че, както каза генерал-майор Боцев в интервю за в. „Българска армия“ неотдавна, „в резултат на постоянния недостиг на финансови средства в СВ незаетите места за военнослужещи са почти 20 на сто от всички категории, като най-голям е този процент при длъжностите за войници – 23 на сто. В някои UCHENIA-SVформирования с ранг на батальон/дивизион, некомплектът от войници е 

толкова критичен

че влияе изключително неблагоприятно върху техните способности. При тях некомплектът е от 30 до 46 на сто… Има няколко формирования, в които некомплектът при сержантския състав достига 30 – 40 на сто“. 

Дали през 2016 г. ще има поне един конкурс за войници за СВ, предстои да видим. Защото, не бива да забравяме, че хората са основата на всяка институция, те са живата сила, която гради способности и прави модернизация.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани