Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По-добро бъдеще за професионалистите

[post-views]
По-добро бъдеще за професионалистите

1-podpolkovnik-KALOIAN VASILEVСмятам, че в бъдеще нещата ще стават по-добри, категоричен е подполковник Калоян Василев, който е командир на 54-и инженерен батальон в състава на 55-и инженерен полк. Оптимизмът му се гради на професионализма на колегите му. Мнението ми е продиктувано от това, че сме необходими, споделя офицерът.
Той и подчинените му са хората, които първи влизат в огнищата на поражение след взривове на складове с боеприспаси, и последни си тръгват от там. Това правило, наложило се от практиката, се потвърждава при всички подобни инциденти, от експлозиите в Челопечене през лятото на 2008 г. насам. 
Понякога месеци и години наред воините прочистват районите от невзривени бомби, мини, снаряди и ракети, както и от взривни остатъци. А щом най-накрая си тръгнат, това е гаранция, че поразеният терен вече е напълно безопасен за населението.
Основните задачи и отговорности на батальона са съгласно трите мисии на Българската армия, казва подполковник Василев. По мисия „Отбрана“ се води подготовка по инженерното осигуряване на военните формирования, в частност – от Сухопътните войски. Непрекъснато се разиграват занятия и различни видове учения, в които участва личният състав.
Батальонът работи и по втората мисия – за подкрепа на международния мир и сигурност. Неотдавна е потвърдена сертификацията на единствен по рода си за цялата ни армия взвод за обезвреждане на взривни материали.
Подполковник Василев и колегите му особено се гордеят с извършеното по третата мисия – „Помощ за населението и националното стопанство при кризи“. Ние сме едни от най-ерудираните и най-можещите в цялата БА, тъй като имаме много натрупан опит през годините в участие при ликвидиране на последствията от бедствия и аварии, категоричен е подполковник Василев.
Командирът е горд с подчинените си, които с действията си при наводнения, обилни снегонавявания и особено при прочистването на райони, поразени от експлозии в складове с боеприпаси, демонстрират професионализма си в една опасна среда и защитават високото реноме на батальона. И това е правило без изключение, във всеки от случаите – от взривовете в Челопечене през 2008 г., до тези в Иганово през 2015 г.
Подполковник Василев е участвал в ликвидирането на последствията след взривовете на Петолъчката през 2012 г. Тогава е бил ръководител на дейностите или командир на специализирани инженерни групи. Там участвах в последната ротация, с което съответно и закрихме успешно мисията, казва офицерът.
Постепенно в делниците на професионалистите навлиза нова техника и екипировка. След взрива в Ловни дол бойците от батальона използваха робот, който разузна обстановката и вида на боеприпасите. Данните, получени чрез „експедицията“ на машината през опасната зона, много улесни ефективната работа на специалистите след това.
Новите технологии все повече навлизат във всекидневието на формированието. FORSIRAE-REKAВече сме оборудвани с тежки защитни облекла, нови миночистачни апарати и други неща, които подпомагат специалистите при обезвреждане на импровизирани взривни устройства, пояснява подполковник Василев.
Но самото екипиране на формированието с нови високотехнологични уреди и системи не е достатъчно. Наред с придобиване им веднага се задействат и курсове за обучение. След което пък ние се превръщаме в един вид инструктори за личен състав, който действа с тези специфични апарати и екипировка в останалите поделения  и формирования на Сухопътните войски, заявява подполковник Василев.
По думите му опитът, придобит по време на реалните мисии по прочистване на територии след взривове в складове с боеприпаси, е неимоверен. Особено ценното е, че не е допуснат и един инцидент. Всичко преминава при стриктно спазване на мерките за безопасност, с огромно внимание и прецизност в действията на военнослужещите. 
А това гарантира успеха на всяка от мисиите им. И обяснява оптимизма на техния командир – подполковник Василев. Защото става дума за воински професионализъм, доказан на практика в опасни реални условия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани