Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сертифицираха бойната група ХЕЛБРОК

[post-views]
Сертифицираха бойната група ХЕЛБРОК

Воини от България, Гърция, Кипър, Румъния и Украйна участваха в учението „Талос-15“

POLKOVNIK_ TONI_TRIFONOVЗавърши учението „Талос-15“ за сертифициране Щаба на Многонационалната бойна група на Европейския съюз ХЕЛБРОК. То се проведе на полигон „Неа Санта“ в Гърция, като в него участваха 136 военнослужещи от България, Гърция, Кипър, Румъния и Украйна. По време на учението бяха сертифицирани и формированията на бойната група от състава на 71-ва въздушнопреносима бригада на Въоръжените сили на  Гърция.

Бойната група ХЕЛБРОК е бригадно многонационално експедиционно формирование с висока степен на готовност. Състои се от щаб, сухопътен, военноморски и военновъздушен боен  компонент. Сухопътният боен компонент е усилен батальон, включващ въздушно-преносими и механизирана роти, рота морска пехота, компоненти за специални, психологически и гражданско-военни операции, както и формирования за бойна и логистична поддръжка. Групата притежава способности за оперативно развръщане в кратки срокове на големи разстояния извън границите на Европейския съюз за изпълнение на широк спектър от задачи. TELOS-15

Бойната група ХЕЛБРОК e създадена през 2006 г. от четири държави членки на Европейския съюз – Гърция, България, Румъния и Кипър. През 2011 г. към групата се присъедини и Украйна. Формираща нация е Република Гърция. 

Българската армия участва с механизирана рота в сухопътния боен компонент на групата и с военнослужещи на щабни длъжности. Поредната 5-а рота е формирана и подготвена от 31-ви механизиран батальон на 2-ра Тунджанска бригада. Контингентът премина подготовка от март до май тази година.  В края на май ротата проведе тактическо учение и получи национален сертификат за участие в операции и мисии. 

Командир на Бойната група ХЕЛБРОК за предстоящото шестмесечно дежурство от 1 януари 2016 г. е бригаден генерал Петрос Деместикхас – командир на 71-ва въздушно-преносима бригада. Заместник-командир на групата е полковник Тони Трифонов от Командването на СB. Той е и национален командир на българския контингент. Командир на българската рота е капитан  Лидиян Николов от 31-ви механизиран батальон в  Хасково. Досега Бойната група е носила дежурство 4 пъти – през 2007, 2009, 2011 и 2013 г.            

Най-ново

Единична публикация

Избрани